Naslovnica Biznis PET MJESECI OD USVAJANJA UREDBE: RADNICI JOŠ ČEKAJU POMOĆ U IZNOSU DO...

PET MJESECI OD USVAJANJA UREDBE: RADNICI JOŠ ČEKAJU POMOĆ U IZNOSU DO 2.520 KM

Prošlo je gotovo pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja omogućava poslodavcima da isplate pomoć radnicima do maksimalnog iznosa od 2.520 KM, oslobođeni poreza i doprinosa.

Iako je rok za isplatu do kraja juna, situacija je još uvijek nejasna, a sindikati iznose neočekivane informacije.

Predstavnik 19 granskih sindikata u FBiH, Mevludin Bektić, ističe za Faktor da ni u javnom sektoru nije potpuno ispoštovana isplata pomoći, a da je u realnom sektoru veoma mali broj preduzeća koji su isplatili barem dio pomoći.

– Isplata pomoći nije ispoštovana ni u javnom sektoru. Koliko imam informacije, to nisu učinile u potpunosti ni državne kompanije. Bilo je obećanja, priča o isplati u ratama…, očigledno se čekaju posljednja dva mjeseca datog roka.

Informacije s terena pokazuju da poslodavci s malim firmama imaju prepreke u isplati pomoći, a postoji i nejasnoća oko toga kako će se implementirati uredba.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, ističe da radnici žele zarađeni novac umjesto pomoći te naglašava važnost izmjena fiskalnih propisa kako bi se našao balans između obaveza prema penzionom fondu i radnopravnih odnosa, a da pritom ne trpi budžet. Uvjeren je da će izvještaj iz Porezne uprave FBiH biti ključan za daljnje korake u vezi s ovom tematikom.