Naslovnica Globus Piloti u izolaciji: U jednom danu otkazano skoro 1.200 letova

Piloti u izolaciji: U jednom danu otkazano skoro 1.200 letova

Canceled flights on an electronic board at Washington Dulles International Airport in Dulles, Virginia, U.S., on Friday, Dec. 24, 2021. Air carriers scrapped more than 1,000 U.S. flights for one of the busiest weekends in the year, stranding passengers at airports during the Christmas holiday, as surging Covid infections led to crippling air-crew shortages.  Photographer: Eric Lee/Bloomberg via Getty Images

Američke aviokompanije otkazale su gotovo 1.200 letova u nedjelju jer je velik broj pilota i članova posade u izolaciji zbog COVID-19.

Komercijalne zrakoplovne kompanije otkazale su 1.171 let unutar, u ili iz SAD-a u nedjelju, pokazuju podaci stranice FlightAware.com, prenosi Hina.

Treći je to dan zaredom s velikim brojem otkazanih letova u SAD-u. Za Božić je otkazano 997 letova, a za Badnjak gotovo 700.

Božićni praznici u SAD-u poklopili su se s rastom broja slučajeva zaraznije omikron varijante COVID-19, na koju otpada tri četvrtine slučajeva u zemlji.

Zbog omikrona, od kojega je manja šansa za hospitalizaciju nego kod prethodnih varijanti, broj slučajeva porastao je za 45 posto na prosječno 179.000 dnevno u SAD-u prema Reutersovom izračunu.
Uslijed većeg broja zaraženih, veći broj pilota i članova zrakoplovnih posada je u izolaciji, a otkazivanju letova doprinijeli su i loši vremenski uvjeti u nekim područjima.

Glasnogovornik Delte kazao je da “zimsko vrijeme u dijelovima SAD-a i varijanta omikron i dalje utječu” na raspored letova, dok je glasnogovornik Southwest Airlinesa kazao da su svi njihovi letovi otkazani zbog vremenskih uvjeta. United Airlines objavio je kako je morao otkazati stotinjak letova u nedjelju.

Najpogođenije su zračne luke u Seattleu, Atlanti, Los Angelesu, Zračna luka Dallas-Fort Worth te Zračna luka JFK u New Yorku.