Naslovnica Nekategorizirano Pitali smo: Koliko su pouzdani antigenski testovi iz apoteka?

Pitali smo: Koliko su pouzdani antigenski testovi iz apoteka?

Od novembra prošle godine, u bh. apotekama su dostupni brzi antigenski testovi za testiranje na koronavirus.

S obzirom na pojavu novih sojeva i sve veći broj novozaraženih u našoj zemlji, ova novina je olakšica za sve koji imaju neke lakše simptome, ali i za zdravstveni sistem koji je prebukiran, na šta nadležni upozoravaju zadnjih sedmica.

Kako su ovi testovi namijenjeni upravo osobama koje nisu stručne za obavljanje ovakvih vrsta testova – pitali smo nadležne koliko su sigurni onda za korištenje i da li ih struka preporučuje u pojedinim situacijama.
Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo rekla je za portal Radiosarajevo.ba da je pitanje da li apoteke u glavnom bh. gradu imaju odobrenje farmaceutske inspekcije za ove testove.

“Ukoliko ispunjavaju zahtjeve i imaju odobrenje – onda su sigurni za potrebu”, navela je Bajramović.

Svakako da, kako kaže, ovakve vrste testiranja predstavljaju olakšanje za zdravstveni sektor jer se rezultati dobiju jako brzo, kroz 15 minuta, dok se rezultat PCR testiranja čeka 24 sata, a nekada i duže.

“Ako su pacijenti pozitivni na antigenskom testiranju – javljaju se svojim ljekarima koji im dalje kreiraju uputnicu za dalje testiranje”, zaključila je Bajramović.

Kada je riječ o Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, oni su za portal Radiosarajevo.ba rekli da će upravo ova tema i biti na jednoj od narednih sjednica Federalnog kriznog štaba.

“Zavod za javno zdravstvo FBiH je uputio zahtjev Agenciji za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci da dostavi popis svih odobrenih brzih antigenskih testova, kao i informaciju o njihovim kliničkim karakteristikama (specifičnost i osjetljivost). Na osnovu tih podataka će se na jednoj od sljedećih sjednica Kriznog štaba FBiH Federalnog ministarstva zdravstva razmatrati buduće aktivnosti i preporuke”.
Inspekcija: Testovi sigurni
Iz Farmaceutske inspekcije KS su rekli za portal Radiosarajevo.ba da su ovi testovi sigurni za upotrebu, ali uz napomenu:

“Antigenski testovi se mogu prometovati u apotekama jer su isti kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH registrovani kao medicinsko sredstvo kojima se može prometovati.

Iz toga proizilazi da su sigurni za upotrebu, uz napomenu da se na deklaraciji testa može/a i ne mora nalaziti broj rješenja pod kojim je predmetno medicinsko sredstvo registrovano kod Agencije, iako taj podatak nije obavezujući”, navodi se u saopćenju.

Preporuke
Podsjetimo da je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS na posljednjoj sjednici donio odluku da se nabavi dovoljan broj antigenskih testova, koji su se počeli koristiti kao dijagnostički dokaz o pozitivnosti ili negativnosti na SARS-CoV-2.

Radi se o testovima Ag-RDT sa 90 posto senzitivnosti i 97 posto specifičnosti u usporedbi sa referentnim PCR testom, kako je saopćeno ranije.

Bitno je napomenuti da se testiranje ovim testovima preporučuje tek pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma.

Prema preporukama Kriznog štaba KS, ako je antigenski test pozitivan – rezultat se ne potvrđuje PCR testom.

Moralna izolacija
Preporuka Kriznog štaba pacijentima je da, ukoliko imaju respiratorne simptome, ostanu kod kuće u nekoj vrsti “moralne izolacije” do potpunog prestanka simptoma.
Ako je antigen test negativan – pacijentima koji imaju kliničku sliku koja napreduje ili su simptomi, u skladu sa kliničkim kriterijima teži, dodatno se radi PCR.

Također, ne testiraju se kontakti oboljelih bez simptoma, niti u domaćinstvu, niti u radom okruženju.

Svi pozitivni rezultati testa iz verificiranih privatnih ustanova se priznaju i obaveza je ljekara porodične medicine da ih unese u sistem.

Istraživanje iz Njemačke
Kada je riječ o istraživanjima, upozoravajuće je jedno iz njemačkih instituta Paul Erlih i Robert Koh koji su proučili tačnost velikog broja brzih testova koji su dostupni u toj zemlji.

Oko 20 posto njih je palo na ovom testu, a neki se nisu pokazali tačnim ni kod osoba koje su imale visoku koncetraciju koronavirusa.
Prema objavljenoj “preprint-studiji”, 26 od 122 pregledana brza testa nije zadovoljilo ni minimalne zahtjeve za testiranje, a to je osetljivost na prisustvo virusa od 75 procenata.

Kako je pisao DW, na stranici instituta Paul Erlih piše da, prema aktuelnoj direktivi Europske unije, proizvođači smiju sami da verifikuju testove na COVID-19, ali i da odustanu od kontrole testova koju bi provela nezavisna ustanova prije negoli se iznesu na tržište.

Zaključit ćemo – zbog ovoga, naravno, ne treba odustati od brzih antigenskih testova koji mogu pomoći u teškoj epidemološkoj situaciji, ali isto tako, ako dobijete negativan test, a osjećate neke od simptoma COVID-19, radije ostanite kući te se testirajte kroz nekoliko dana kako biste bili sigurni.