Naslovnica Visoko Pokažimo ljudskost, Batan treba našu pomoć!

Pokažimo ljudskost, Batan treba našu pomoć!

Teško da postoji Visočanin koji ne poznaje Batana. Bukva Idriz u raji poznatiji kao Batan prije rata je bio golman FK Zanatlija, po potrebi i igrač. Ostat će zauvijek zapisano i prepričavano kao urbana legenda da je Batan jedan od osnivača navijačke skupine “Demoni” i jedan od prvih vođa koji se dokazao u onoj historijskoj utakmici protiv Čelika. Tada je Batan zajedno sa još nekoliko hrabrijih “Demona” preplivao hladnu rijeku Bosnu, braneći navijačku čast Visokog u sukobu sa “Robijašima”. Ubrzo nakon toga je uslijedila i agresija. Batan je i tada bio gdje treba, u rovu, na prvoj liniji odbrane svog grada. Njegov brat Senad je poginuo braneći Visoko.

I nakon rata Batan je ostao vezan za stadion Luke, FK Zanatlije i NK Bosna. O golmanu Zanatlija je snimljen i film, koji je prikazan i u New Yorku na festivalu koji je utemeljio Robert De Niro. Odigrao je Batan puno utakmica i upisao puno, kako pobjeda, poraza, tako i neriješenih rezultata. A sada igra onu najvažniju, u kojoj mora pobijediti da bi preživio.

Za pobjedu smo mu na ovom terenu koji nije fudbalski potrebni i svi mi koji to možemo i koji smo u prilici. Teška bolest koja je zadesila našeg sugrađanina praćena je i teškom finansijskom situacijom, kao i trenutno za život neuslovnom kućom. Krov prokišnjava, vlaga je po zidovima, vodovodne cijevi su oštećene, ide zima potreban je ogrijev.

Raja sa Stanice i prvi komšija Marinko već duži vremenski period brinu o Batanu, nisu zaboravili svog jarana, već mjesecima su uz njega i dok je bio u bolnici i sada kada je na kućnom liječenju. Od kupovine skupih lijekova, do drugih potrepština, brinu se o svemu, ali da spasimo Batana potrebni smo svi u mjeri u kojoj to možemo.

Ovaj tekst je i svojevrstan apel za pomoć, da pomognemo čovjeku u nevolji i pokažemo ljudskost, kao i mnogo puta ranije u ovakvim situacijama gdje se ne dijelimo na ove ili one, nego smo jednostavno Visočani.

Ukoliko se neko od vas odluči pomoći Batanu to možete učiniti putem njegovih prijatelja, koje možete kontaktirati na sljedeće brojeve:

Marinko: 061/297-060
Elko: 061/646-366
Mirnes: 061/915-673