Naslovnica Biznis PONOVNO RASLE CIJENE ULJA, ŽITARICA I MESA

PONOVNO RASLE CIJENE ULJA, ŽITARICA I MESA

Svjetske cijene hrane bilježe novi rast, posebno kada su u pitanju žitarice i meso, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Iako je indeks cijena hrane FAO porastao za oko 0,3 posto u aprilu u poređenju sa aprilom zabilježen je pad od 9,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast cijena bilježi se i kod žitarica i biljnih ulja, dok su cijene šećera i mliječnih proizvoda pale. Indeks cijena žitarica i biljnih ulja porastao je za 0,3 posto, dosegnuvši 13-mjesečni maksimum, dok je indeks cijena mesa porastao za 1,6 posto, potaknut rastom cijena peradi, goveđeg i ovčjeg mesa.

Utjecaj ovih promjena na maloprodajne lance u Bosni i Hercegovini još uvijek nije službeno objavljen, ali već u martu su se bilježili rast cijena. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u martu 2024. zabilježile su rast od 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Promatrano po odjeljcima potrošnje, u martu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast cijena u nekoliko sektora, uključujući hranu i bezalkoholna pića (0,1%), alkoholna pića i duhan (1,5%), odjeću i obuću (1,9%), namještaj, kućanske uređaje i održavanje kuće (0,6%), zdravstvo (0,7%), prijevoz (0,6%), rekreaciju i kulturu (0,5%), obrazovanje (0,2%), restorane i hotele (0,5%) te ostala dobra i usluge (0,3%).

Ukupan promet trgovine na malo u martu 2024. godine ostvario je rast od 15,4% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenih proizvoda povećan je za 2,9%, dok je promet neprehrambenih proizvoda porastao za 24,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.