Naslovnica BiH Poskupio život u BiH: Otišli smo u nabavku i kupili smo šećer,...

Poskupio život u BiH: Otišli smo u nabavku i kupili smo šećer, brašno, mlijeko, krompir…

Odlučili smo da kupimo osnovne životne namirnice i određene potrepštine koje su potrebne za svakodnevnu ishranu.
Prema posljednjim objavljenim informacijama da bi podmirili sve stavke Sindikalne potrošačke korpe građanima u BiH treba 2.265 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, objavili su iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec oktobar 2021. godine iznosila je 999 KM, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku i za jednu KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.
Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 45,3 posto; stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto; higijena i održavanje zdravlja 6,6 posto; obrazovanje i kultura 8,8 posto; odjeća i obuća 14,1 posto; prevoz 6,1 posto; održavanje domaćinstva 5,3 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Savez sindikata RS objavio je krajem decembra da je sindikalna potrošačka korpa za novembar 2021. godine u RS iznosila 2015,64KM.

U poređenju sa potrošačkim cijenama iz januara prošle godine, sa najnovijim podacima koje je objavila Agencija za statistiku BiH, cijena nekih osnovnih životnih namirnica porasla je i za 100 odsto.

O poskupljenju cijena uvjerili smo se u prodavnicama u Banjaluci, gdje su sve stavke skuplje. Odlučili smo da kupimo osnovne životne namirnice i određene potrepštine koje su potrebne za svakodnevnu ishranu. Uglavnom smo kupovali najpovoljnije namirnice.

Za hljeb je potrebno izdvojiti 1,85, mlijeko na akciji je 1,50, a jaja su 2,89 KM. Kilogram riže košta 2,49, kilogram brašna je 1,35 a kilogram šećera je 1,59 KM. Za potrebe doručka uzeli smo palentu od 800 grama koja košta 1,59 i pavlaku koja košta 2,39 KM. Za doručak ili večeru uzeli smo još dvije paštete koja po komadu košta 1,29 i mesni narezak čija je cijena 1,09. Što se tiče nekog dnevnom menija od namirnica koje smo uzeli jedna porodica može doručkovati palentu, za ručak napraviti pitu krompirušu i večerati hljeb i paštetu.
Cijena ovih stavki koje smo kupilim, a koje vidite na fotografijama, iznosi 45, 55 KM, a važno je naglasiti da nemamo meso za ručak. Da biste uzeli kilogram pilećeg bijelog trebate izdvojiti 9 KM, ili za svinjski vrat 8,50 KM.

Ovom nabavkom nismo riješili kućnu higijenu.

Podsjetimo da je prije godinu dana za jednu litru ulja bilo potrebno idzvojiti 2,40 KM, a cijena šećera je sa 1.10 KM, za godinu dana skočila na 1.60 KM.

Zbog poskupljenja električne energije, ali i rekordnih cijena pšenice u BiH je brašno poskupjelo za 30 posto što je dovelo i do povećanja cijena pekarskih proizvoda.

Krompir se prošle godine mogao nabaviti i za 70 feninga, a sada je kilogram krompira 1,69 KM.

Rast cijena hrane u BiH dovodi do zabrinutosti mnogih građana koji su i ranije jedva preživljavali iz mjeseca u mjesec. Dok plate stagniraju, građani sve veći dio svojih prihgoda moraju trošiti na golo preživljavanje, dok je sve ostalo postalo luksuz.

Što je tiče političke elite i vlasti još uvijek nije došlo do povlačenja konkretnog poteza koji bi se odnosio na stopiranje rasta cijena osnovnih životnih namirnica u BiH niti imamo najavu toga.