Naslovnica Biznis Poslodavci upozoravaju: Radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu

Poslodavci upozoravaju: Radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu

Direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić naglasio je kako su ključni problemi u FBiH i dalje vezani za fiskalne i parafiskalne namete, opterećenja koja imaju privrednici u svom poslovanju, te za radnu snagu, odnosno potrebu liberalizacije tržišta rada.

“Imamo veliki trend odlaska radnika iz BiH, a s druge strane kao odgovor na tu manjkavost i taj nedostatak u sistemu nemamo odgovarajuću mjeru države za liberalizaciju uvoza radne snage, što je trend svugdje u svijetu, posebno u zemljama u okruženju”, naglasio je Nenadić.

Govoreći o opterećenjima na plaću, kazao je kako je trenutno situacija takva da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu.

Nenadić: Opterećenje cijene rada je neizdrživo
“Opterećenje cijene rada je zaista neizdrživo, preko 72-73 posto su opterećenja na neto plaću radnika prema državi samo kada se radi o porezima i doprinosima i kada se tome dodaju i neka druga opterećenja prema javnom sektoru vi danas imate situaciju koja je vrlo približna stanju plaća radniku, plaća državi. Nije samo važno da tu plaću mora poslodavac da isplati, puno važnije od toga je da radnik mora zaraditi jednu plaću za sebe, jednu za državu. I tu se onda javljaju svi oni problemi o kojima slušamo svakodnevno te rad na crno, neprijavljeni radnici, isplata iz koverata i ostalo”, istakao je Nenadić.

Kako je kazao, sve to vodi u jedan veći haos, u još veći problem i jedno nesređeno stanje.

Napomenuo je i kako svoje stavove preispituju na nivou reprezentativnog Udruženja poslodavaca.

“Mi otprilike okupljamo blizu polovine svih registriranih privrednih društava i obrta u FBiH i smatramo da smo vrlo reprezentativni da upozorimo vlasti i da im ukažemo na ono što su naši ključni prioriteti i interesi. Uostalom, to nam je po međunarodnim i domaćim propisima i obaveza”, kazao je Nenadić.

Po njegovim riječima, jedna smo od rijetkih zemalja koja ima napisanu knjigu parafiskalnih opterećenja te da ih je ukupno 3200 na nivou FBiH.

“Vi više ne možete da zamislite oblast u kojoj nemamo neko parafiskalno opterećenje bilo da su to naknade za turističku taksu, bilo da su to vode, šume, rijeke, zaštita okoliša, vjerovatno disanje zraka i ostalo. To evropsko tržište i konkurencijski odnosi ne mogu izdržati, tako da to u konačnici rezultira veoma limitiranim razvojem, stranim ulaganjima, investicijama i ostalo. U tom kontekstu očekujemo da se makar dio ovih ključnih opterećenja za privredu eliminišu”, istakao je Nenadić.

Kako je kazao, puno se razgovara i o pokrenutim izmjenama propisa u oblasti rada i zapošljavanja, naglasivši kako smo jedna od rijetkih zemalja u kojima studenti nemaju pravo rada te da su pokrenuli inicijativu kako bi se omogućio rad redovnih studenata.

Napomenuo je i kako o svim tim problemima već mjesecima vrlo sistemski razgovaraju s privrednicima na terenu te da će po završetku ovog kruga sastanaka o svemu tome obavijestiti vlasti.

“Moramo učiniti sve da zaustavimo odlazak mladih ljudi i generalno stanovništva, moramo omogućiti liberalizaciju uvoza strane radne snage tamo gdje domaće nema, moramo promijeniti pristup trošenju javnih fondova kroz projekte zapošljavanja i sve su to, pored brojnih drugih, teme o kojima ćemo razgovarati. Po završetku ovog kruga obilaska terena o svemu tome ćemo obavijestiti vlasti i nadamo se jednoj unaprijeđenoj saradnji kako bismo makar dio ovih problema zajednički rješavali”, poručio je.