Naslovnica Top vijesti POTRESNE PRIČE BH. PENZIONERA: „Borim se samo da ne spadnem na to...

POTRESNE PRIČE BH. PENZIONERA: „Borim se samo da ne spadnem na to da moram nekome doći na vrata i kažem…“

Najugroženija kategorija u Bosni i Hercegovini i dalje su penzioneri. Naročito oni koji primaju minimalne ili prosječne penzije. Iako su od 2019. do danas rasle, svakodnevna poskupljenja dovela su do toga da životni standard nikada nije bio teži i da, kako sami kažu, moraju biti majstori preživljavanja, da bi izdržali mjesec dana.

Penzionersko popodne. Teme – politika, zdravlje, ali i kako preživjeti od penzije. Esma Mukanović IZ Bihaća za BHRT kaže da je primorana kupovati oprezno, na akcijama i svaku marku dva puta prevrnuti.

-Dobro moram voditi računicu šta ćemo kupiti za jesti, treba platiti režije, jer bi u suprotnom odmah isključili sve. A hrana? Po mogućnosti. Drugo nema ništa, kazala je ona.

Umjesto da penzionerske dane provode u miru, jedan dio po svoje obroke ide u Javnu kuhinju ili Restoran Dobre volje. Dobru volju od nadležnih ne dobijaju. U Federaciji je prosječna penzija od kraja 2019. do danas porasla za 42,61 posto, u Republici Srpskoj nešto više. U posljednje tri godine najviše su poskupjeli šećer, krompir, ulje, jabuke, hljeb, mlijeko… A nema gotovo nijednog proizvoda koji je za taj period pojeftinio.

Uz učestala poskupljenja – daleko je to od dovoljnog za život, kažu penzioneri.

-Januarska penzija najniža 565 KM. Ko je radio 40 godina imat će 664 KM. Ako to poredite s potrošačkom korpom, to je 21 odsto. Treba nam, dakle, pet penzija da bi potroška korpa bila zadovoljena. Kako žive? Na škrge, veresiju, od akcija i od trgovine do trgovine, kaže Huso Halilović, predsjednik Saveza Udruga umirovljenika TK

-Borim se samo da ne spadnem na to da moram nekome doći na vrata i kažem – ne mogu više, priznaje Ramo Ogrešević, umirovljenik iz Bihaća.

Januarske penzije na njihovim računima donijet će tek nekoliko desetina maraka više. Potezi koje čine vlasti su, ocjenjuju, neprimjetni u odnosu na poteze onih koji dižu cijene.

Odmor od sumorne svakodnevnice najčešće pronalaze na klupama. To je život ogromnog broja penzionera. Neki kažu – primorani su i da rade dodatne poslove da bi preživjeli iako bi ustvari trebali da uživaju u plodovima dugogodišnjeg rada.