Naslovnica Globus Potresne slike iz Novog Pazara: Dijete prima infuziju ispred bolnice

Potresne slike iz Novog Pazara: Dijete prima infuziju ispred bolnice

Fotografija iz Novog Pazara na kojoj djevojčica prima infuziju iza zgrade dečijeg odjeljenja koje inače pretvoreno i covid zonu, obišla je Srbiju i Balkan, objavila je Nova TV Srbija.

Društvene mreže prepune su komentara vezanih za ovu fotografiju, na kojoj se jasno vidi da djevojčica prima infuziju a pored nje vjerovatno stoji njena majka i medicinska sestra Opšte bolnice Novi Pazar.

Kordinator OB Novi Pazar dr Mirsad Đerlek već danima u izjavama medijima govori kako je stanje u bolnici odlično i zahvaljujući pomoći i podršci koju pruža predsjednik Republike Aleksandar Vučić i ministar Lončar, ali ga neprestano demantuju fotografije i video snimci koje ovih dana pacijenti dijele na društvenim mrežama – a potom ti snimci obiđu i svijet, piše isti izvor.

Mnogi građani u komentarima osvrnuli su se na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno izjavio da je bolnica u Novom Pazaru jedna od najboljih bolnica u Srbiji, da oni imaju svu opremu i da su notorne laži da ne rade respiratori koje je on odnio u Novi Pazar i da svi respiratori rade.

“Pa bolje ste opremljeni nego bila koja Njemačka bolnica, govorim o gradovima do 100.000 stanovnika“, poručio je Vučić, koji na nedavno održanim izborima apsolutnu vlast SNS-a dobio uz slogan “Za svi našu djecu”.

Podsjećamo, Vučić je nedavno odbio pomoć u ljekarskom osoblju koju je BiH bila spremna poslati u Novi Pazar, tvrdeći da je to ponižavanje za njegovu zemlju.

Danas u 13:30 ispred Gradske uprave grupa građana će organizovati protest u kojem će se, između ostalog, tražiti da se hitno prestane sa skrivanjem situacije u pazarskoj bolnici, da se puste ljekari volonteri iz Turske i Bosne kao iz drugih zemalja koji žele da dođu i pomognu pacijentima Sandžaka.

Na protestu će takođe biti zatražena i smjena direktora bolnice, kao i smjene kompletnog kriznog štaba i direktora Zavoda za javno zdravlje.