Marketing

U napadima na policijske postaje, crkve i sinagogu u ruskoj republici Dagestan poginulo je 19 policajaca i nekoliko civila. Ubijeno je i šest napadača. Hospitalizirano je najmanje 16 ljudi. U Dagestanu, većinski muslimanskoj regiji na jugu Rusije koja graniči s Čečenijom, proglašena je trodnevna žalost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je u napadu ubijen i pravoslavni svećenik, a sinagoga i pravoslavna crkva su zapaljene. Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi. Predsjednik Dagestanske javne komisije Šamil Kadulev je kazao da je ubijen otac Nikolaj:

“Prerezali su mu grkljan. Imao je 66 godina i bio je jako bolestan”, rekao je Kadulev.

Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vide se ljudi u tamnoj odjeći kako pucaju na policijska vozila. Iako napadači nisu službeno identificirani, ruski mediji navode da su među njima dva sina načelnika Sergokalinskog okruga Magomeda Omarova – Osman i Adil. Omarova je privela policija, piše BBC.

No, čelnik republike Sergej Melikov je na Telegramu implicirao da je u napad umiješan Kijev i da je Dagestan sada izravno uključen u rat s Ukrajinom.

“Znamo ko stoji iza organizacije terorističkih napada i koji je bio njihov cilj”, rekao je.

Šef odbora za međunarodne poslove ruske dume, Leonid Slucki, iznio je slične tvrdnje, rekavši da jučerašnji napad u Dagestanu i raketni napad u Sevastopolju “nisu mogli biti slučajnost.”

“Ovi tragični događaji su, siguran sam, orkestrirani iz inozemstva i imaju za cilj sijanje panike i podjelu ruskog naroda”, rekao je Slucki.