Marketing

Kako crnogorski portal Žurnal.me ekskluzivno saznaje, imenovan je novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini. To je diplomata koji je veliki broj godina službovao u regionu zapadnog Balkana, između ostalog i u Crnoj Gori u kojoj je obavljao odgovornu funckciju u ambasadi u Podgorici. Žurnal sanaje da je Predsjedništvo BlH na svojoj sjednici još prije nekoliko sedmica dalo agreman novoimenovanom ambasadoru.

Kako Žurnal također saznaje, ambasador se trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH, Michael Murphy broji posljednje ambasadorske dane u Sarajevu. Prema informacijama koje smo dobili, radi se o Douglasu Jonesu.

Douglas D. Jones je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021. On nadgleda evropsku sigurnost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku sigurnost. Jones je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u od augusta 2018. do septembra 2021. Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu sigurnost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Jones ima diplome osnovnih studija sa Bowdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Princeton.