Naslovnica Top vijesti Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave uskrsnuće Kristovo – Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom “Hristos voskrese, vaistinu voskrese”.

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, a suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Širom svijeta, pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar slave Vaskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Na ovaj dan se skidaju oltarske dveri kako bi se skrenula pažnja na to da je, kako hrišćani vjeruju, Isus Hrist uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata. Pravoslavni vjernici najprije obilježavanje praznika počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, ili sjedinjenje s Bogom.

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, a subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu. U nedjelju ujutru, kako se vjeruje, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Prema vjerovanju, na dan vaskrsenja Gospodnjeg, prvo je Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Proslava Vaskrsa obilježava se u krugu pordice, gdje posebnu radost predstavlja tucanje ukrašenim vaskršnjim jajima, koja su se obojila u petak ili subotu, a predstavljaju samu simboliku praznika, tj. rađanje života.

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvijek se vezuje za nedjelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Na dan Vaskrsa, vjernici međusobno čestitaju praznik sa porukom Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!