Naslovnica BiH Preko pola miliona građana BiH na socijali, od toga skoro 120 000...

Preko pola miliona građana BiH na socijali, od toga skoro 120 000 djece

Skoro 550 000 građana BiH primalo je u 2020. godini određenu vrstu socijalne pomoći, od čega je 119 875 maloljetnih građana, saznaje BUKA.
I dok se naši političari nadmeću u bildovanju svojih nacionalnih interesa, gotovo neprimjećeno prolaze staistički podaci za zemlju, koja po svim pokazateljima je sve siromašnija. Pored toga, što sve veći broj porodica napušta ove prostore i bježi glavom bez obzira, onaj preostali broj građana sve više tone u realno siromaštvo.

Prema ranije objavljenim podacima Ujedinjenih nacija, svako šesto domaćinstvo u BiH je siromašno, 15% građana u apsolutnom je siromaštvu dok je polovina stanovništva na rubu siromaštva.

Prema dostupnim podacima iz biltena “BiH u brojevima 2021” Agencije za statistiku BiH, preko pola miliona građana prima određenu vrsti socijalne zaštite a najviše maloljetnika (50 224) primalo pomoć od države po osnovu ugroženosti porodičnom stiuacijom, dok je 42 594 maloljetnika u stanju “različitih socijalno-zaštitnih potreba”.

Preko 15 hiljada maloljetnika su korisnici socijalne zaštite, po osnovu smetnji u fizičkom i psihičkom razvoju.

Da je situacija izuzetno teška pokazuje i statistika o primanju socijalne pomoći za punoljetna lica – čak 180 923 građana ove zemlje primalo je socijalnu pomoć jer nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje.