Naslovnica Magazin Premijera novog spota “Zabranjenog pušenja” u Jablanici

Premijera novog spota “Zabranjenog pušenja” u Jablanici

JABLANICA – U susret velikim koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Osijeku kojima će grupa “Zabranjeno pušenje” obilježiti 40 godina od objavljivanja albuma “Das ist Walter”, u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica održaće se 6. marta promocija novog spota grupe, saopštila je koncertna agencija Dik koncert.

“Na dan kada su u Drugom svjetskom ratu, 6. marta 1943. godine, partizani prešli preko porušenog mosta, a zatim prenijeli gotovo 4.000 ranjenika, grupa ‘Zabranjeno pušenje’ promovisaće spot za pjesmu ‘Čovjek starog kova’, sa dvostrukog albuma ‘Karamba!’. Ovaj spot sniman je na lokaciji veličanstvene bitke za ranjenike, koja je bila ilustracija za ovu pjesmu, sa jasnom porukom o hrabrosti, buntovništvu i čovječnosti, a u njemu su korišteni i kadrovi legendarnog filma Veljka Bulajića ‘Bitka na Neretvi'”, saopšteno je iz Dik koncerta.

O promociji novog spota se oglasio i Sejo Sekson, frontmen benda.

“Spot je na neki način omaž ovom jedinstvenom događaju, kao i Bulajićevom spektaklu koji je svojevremeno pomaknuo granice snimanja ratnih filmova i biće nam čast da ga predstavimo u muzeju koji čuva uspomenu na našu slavnu povijest. ‘Zabranjeno pušenje’ nastupiće uživo 6. marta u jablaničkom muzeju i tako se odužiti svima koji su pomogli realizaciju spota”, najavljuje Sekson.

On je govorio i o samoj pjesmi.

“Pjesma ‘Čovjek starog kova’ govori o generaciji koja se nije plašila da se usprotivi nepravdi, brani svoja prava i žrtvuje za ono što su mislili da vrijedi, i podsjeća da je važno sačuvati tu iskru, jer ‘pravi omladinac vazda piše antidržavne parole’. Spot je režirao Tomislav Fiket koji je radio na brojnim spotovima Zabranjenog pušenja kao što su ‘Možeš imat’ moje tijelo’, ‘Mile Hašišar’, ‘Pos'o, kuća, birtija’, ‘Pupoljak’, ‘Počasna salva’, ‘Dobro dvorište’, ‘Modni guru’, a u njemu pored članova grupe učestvuju i glumac Asim Ugljen, kao i dječaci Kenan Idrizović i Vito Sučić”, kaže Sekson.

Snimanje, kako se navodi u saopštenju, pomogli su Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, Opština Jablanica, OKC UrbanArt i Filmski centar Sarajevo.

“Svi zainteresirani svoju pozivnicu, koja je potrebna za ulaz, mogu besplatno preuzeti u biletarnici Muzeja ‘Bitka za ranjenike na Neretvi’. Prije premijere spota biće prikazan višestruko nagrađivani film ‘Svjetla Sarajeva’, režisera Srđana Perkića, a nakon premijere spota će uslijediti i kraći unplugged nastup grupe ‘Zabranjeno pušenje'”, zaključeno je u saopštenju agencije Dik koncert, uz napomenu da je ulaz na događaj besplatan.