Naslovnica Globus Premijerka Danske napadnuta u centru Kopenhagena: Napadač je uhapšen

Premijerka Danske napadnuta u centru Kopenhagena: Napadač je uhapšen

Napad se dogodio dva dana prije izbora za Evropski parlament u ovoj zemlji

Premijerka Danske Mette Frederiksen napadnuta je u centru Kopenhagena, saopćeno je iz njenog kabineta.

Napad se, kako javljaju, dogodio na trgu u središtu grada. Muškarac joj je prišao i udario je, nakon čega je uhapšen.

– Premijerku Mette Frederiksen napao je večeras na Kultorvetu u Kopenhagenu muškarac koji je naknadno uhapšen. Premijerka je šokirana incidentom, navodi se u saopćenju.

Inače, Trg Kultorvet, gdje se napad dogodio, pješačka je zona u starom dijelu danske prijestolnice.

Policija je saopćila da je napadač uhapšen i da istražuju detalje incidenta, ali nisu iznijeli dodatne informacije.

– Izgledala je uznemireno, izjavio je Soren Kjergaard, konobar iz obližnjeg kafića, za Reuters nakon što je vidio da je premijerku otpratilo osiguranje.

Još uvijek se zna da li je premijerka povrijeđena. Naime, Mette Frederiksen je na funkciju izabrana u junu 2016. godine. Postala je time najmlađa osoba na premijerskoj poziciji u historiji Danske.

Inače, napad se dogodio dva dana prije izbora za Evropski parlament u ovoj zemlji. Neposredno prije napada Frederiksen je prisustvovala predizbornom događaju s vodećom kandidatkinjom Socijaldemokrata Christel Schaldemose, izvijestila je TV2. Socijaldemokrati su najveća stranka u koalicijskoj vladi. I dalje vode u anketama, ali im je podrška znatno opala posljednjih mjeseci.

Brojni političari i njeni kolege ostali su potreseni nakon ove vijesti.

– Mette je, naravno, šokirana napadom. Moram reći da je ovo potreslo sve nas koji smo joj bliski, napisao je danski ministar okoliša Magnus Heunicke na X-u.

Šef EU Charles Michel poručio je da je ogorčen.

– Snažno osuđujem ovaj kukavički čin agresije, poručio je.

Švedski premijer Ulf Kristersson napisao je kako se iskreno nada da je dobro.

– Napad na demokratski izabranu lidericu je i napad na našu demokratiju. Večeras su moje misli s njom i njenom porodicom, kazao je.

O napadu se oglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković:

– Saznao sam da je večeras napadnuta moja draga prijateljica i kolegica, danska premijerka Mette Frederiksen. Osuđujem ovaj bezumni čin nasilja i želim joj brz oporavak, napisao je na X-u.

Podsjetimo, slovački premijer Robert Fico još se oporavlja od atentata koji se dogodio sredinom maja, koji je izvršio naoružani napadač. Socijaldemokratski zastupnik i Scholzov kandidat u Evropskom parlamentu Matthias Ecke pretučen je početkom maja, tokom kampanje u Njemačkoj. Političar iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku ovaj utorak je izboden nožem u Mannheimu.