Presuda za pljačku dva miliona KM: Četvorici 24 godine robije, peti – oslobođen

Marketing

Optuženi u predmetu “Trezor” Jovica Karać (49), Miloš Mrđan (49), Aljoša Galić (36) i Đorđe Ćulum (44) iz Banja Luke osuđeni su na ukupno 24 godine zatvora u banjalučkm Okružnom sudu zbog više razbojništava u kojima su prijeteći oružjem oteli blizu dva miliona maraka, dok je Željko Pavlović (47) iz Kneževa oslobođen krivice.
Karać i Ćulum dobili su po sedam godina, a Galić i Mrđan po pet godina zatvora. Osuđeni su da su krivična djela razbojništva počinili u sastavu krivičnog udruženja.

Galić i Mrđan nisu učestvovali u svim krivičnim djelima. Presudom im je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje su proveli u privoru i oduzeta imovinska korist stečena krivičnim djelom.

Tako je određeno da se od Ćuluma oduzima 197.468 KM, od Galića 45.970 KM, Karaća 54.332 KM i od Mrđana 8.361 KM. Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević (49) iz Kneževa koji je u bjekstvu, te Siniša Straživuk (56) protiv koga je razdvojen postupak zbog bolesti.

U svemu je učestvovao i Milan Reljić koji je priznao krivicu i dobio imunitet u zamjenu za svjedočenje protiv ostalih.

Presudu je nakon šest godina suđenja izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao Branimir Jukić koji nije obrazlagao odluku, prenosi Glas Srpske.

Odbrana osuđenih je najavila žalbu na presudu, a istakli su da je Galić već osuđen i odležao kaznu za pljačku Komercijakne banke.

Prema toj presudi bio je direktni izvršila, a prema ovoj najnovijoj vozač vozila kojim su se dvoezli i pobjegli. Prema presudi osuđeni su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. godine počinilo više oružanih pljački na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa u kojima su odnijeli blizu dva miliona maraka.

Prema optužnici udruženje je opljačkalo 1.035.230 KM iz Komercijalne banke u centru Banjaluke koja počinjena u aprilu 2011.godine, zatim ih terete za pljačku 572. 857 KM od radnika “Alfa Sekjuriti” u krugu banjalučke firme “Metal” kada je 18. januara 2010. godine ranjen radnik obezbjeđenja Jadranko Granula.

Terete ih i za otimanje 229.854 KM novca “Pošta Srpske” iz transportne pošiljka kada su 6. maja 2008. godine napali radnike obezbjeđenja agencije “Centurion”, kao i za pljačku 33.468 maraka iz “Rajfajzen banke” koja počinjena 6. jula 2009. godine u banjalučkom naselju Derviši.

Prema optužnici Komercijalnu banku opljačkali su Straživuk, Knežević Reljić i Galić. osim njih u pljački je učestvovao radnik obezbjeđenja Dalibor Marić koji je razbojnicima SMS porukom javio kad je najpovoqni trenutak da počine pljačku, a prethodno im je poslao slike rasporeda prostorija u banci.

On je takođe priznao. U optužnici stoji da su pljačku novca od radnika “Alfa sekjuriti” počinili Straživuk, Reljić, te Ćulum koji je “tipovao” posao” i on je od njemu poznatog lica po nadimku “Kajgo” dobio informaciju da toga dana radnici “Alfa sekjuriti” prevoze veće količine novca od firmi “Delta maksi” i “OMV BiH”.

Prema optužnici u pljački transporta novca “Pošta Srpske” učestovali su Straživuk, Galić i Reljić. I ovaj posao “tipovao” je Đorđe Ćulum koji je dobio informaciju o transportu pošiljke novca za penzije na relaciji Banjaluka – Gornji Ribnik. U optužnici je navedeno da su pljačku 33.468 maraka iz “Rajfajzen banke” u bawalučkom nasequ Derviši počinili Straživuk, Karać, Reljić i Mrđan.. Pavlović je bio optužen da j sakrio novac od pljačke radnika “Alfa Sekjuriti” u krugu banjalučke firme “Metal”. Sud smatra da nije dokazano da je on to učinio pa je zato i oslobođe krivce.

Milan Reljić je tokom nedavnog svjedočenja putem video linka iz njemačkog zatvora priznao učešće u milionskim pljačkama te rekao da su u razbojništvima učestvovali ostali optuženi i opisao njihovu ulogu, a dvojicu saučesnika je okrivio za krađu novca otetog od radnika “Alfa Sekjuriti”.

Reljić je ranije u banjalučkom Okružnom sudu osuđen za pljačku Komercijalne banke na osam godina kao i Galić koji je za to djelo dobio šest godina zatvora. Reljić je osuđen u Minhenu na doživotni zatvor zbog ubistva penzionerke državljanke Srbije Mire Kostov (67) koju je ubio u decembru 2020. godine.

Sudski proces u predmetu “Trezor” počeo je 2018. godine, ali obustavljen jer je Straživuk optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić koja je bila predsjednik vijeća u tom predmetu.

Nakon toga izabrano je novo vijeće pa je sve krenulo iznova, a suđenje je potom više puta odgađano i ponovo su saslušani svi svjedoci.