Naslovnica Top vijesti Prouzrokovao materijalnu štetu od najmanje 800.000 KM: Adnan Subašić osumnjičen za paljevinu...

Prouzrokovao materijalnu štetu od najmanje 800.000 KM: Adnan Subašić osumnjičen za paljevinu džamije u Gradačcu, koristio benzin i upaljač

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Adnana Subašića (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

– Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12.30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji Husejnija u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM – navode iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

– Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva – navode u saopćenju.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.