Naslovnica Top vijesti RADNICI PERUTNINE PTUJ SE OTROVALI, DIREKTOR: SUMNJAMO NA SLANINU

RADNICI PERUTNINE PTUJ SE OTROVALI, DIREKTOR: SUMNJAMO NA SLANINU

U fabrici Perutnine Ptuj u Srbcu sinoć se 16 radnika otrovalo. Oni su se nakon zajedničkog obroka požalili na stomačne tegobe i odmah se prijavili u srbački Dom zdravlja, a nakon toga su upućeni na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

“16 radnika koji rade u drugoj smjeni, negdje oko 19.30 časova prijavilo se u Dom zdravlja sa tegobama, a onda su ih oni uputili dalje u Banja Luku”, kazao je Velibor Popović, direktor “Perutnine Ptuj” iz Srpca.

Navodi da je 15 radnika već vraćeno svojim kućama, a da je na UKC RS ostala jedna radnica.

“Radnici su svi vraćeni, osim jedne gospođe koja odranije ima i neke druge hronične tegobe. Mi smo sa njom stalno u kontaktu i mislim da će ona ostati na pregledima i danas te da će prenoćiti na UKC RS”, naveo je on.

Velibor Popović
Sve se, kako nam je potvrdio Popović, dogodilo u fabričkoj menzi, gdje se svakodnevno hrane radnici. Otkrio je i šta bi mogao da bude uzrok trovanja 16 zaposlenih.

“Svi oni tu objeduju. Juče je podijeljeno preko 400 obroka u obje smjene, a 16 radnika se prijavilo sa tegobama. Sumnjamo da je uzrok trovanja nekakva slanina, koja povezuje sve radnike da su je konzumirali, odnosno taj obrok. Ali ne bih ništa da detaljišem, uzeće se uzorci, pa ćemo vidjeti”, poručio je Popović.

Kako je dalje rekao za “Nezavisne novine” u kompaniji su trenutno nadležni inspektori i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, koji pokušavaju da otkriju uzroke.

“Oni su tu, uzimaju briseve po službenoj dužnosti. Mi smo svoje veće uzeli, naglasio je Popović, te dodao da je ovo prvi put da se ovako nešto desi.

Iz Doma zdravlja u Srpcu, potvrdili su da su im se radnici počeli javljati u srijedu naveče.

“Negdje u toku noći i predveče počeli su se javljati i svi su upućeni na Kliniku za infektivne bolesti”, rekli su kratko.

I iz Inspektorata Republike Srpske su kratko potvrdili za da su njihovi inspektori za hranu na terenu, a zajedno sa njima su u Srbac otišili i predstavnci Instituta za javno zdravstvo RS.