Naslovnica Top vijesti RAST CIJENA HRANE U BIH

RAST CIJENA HRANE U BIH

Građani Bosne i Hercegovine suočavaju se sa svakodnevnim rastom cijena hrane, što stavlja značajan pritisak na kućne budžete.

Mnogi preživljavaju s ispodprosječnim platama i penzijama, dok sindikalna potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za mart 2024. godine premašuje 3.000 KM. Kako inflacija nastavlja rasti, plate ne prate njen tempo, ostavljajući mnoge nesigurnima i zabrinutima za budućnost.

Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, ističe da je inflacija u BiH posebno problematična zbog male, otvorene ekonomije i ograničenih nacionalnih kapaciteta u poljoprivredi i energetici. S obzirom na to da zemlja zavisi od uvoza nafte i hrane, inflacija iz drugih dijelova svijeta brzo pogađa domaće tržište, što dodatno povećava troškove. “Troškovi prevoza, odnosno nafte, određuju cijene poljoprivrednih proizvoda, kako sirovina tako i prerađevina,” objašnjava Živko.

Uzrok inflacije je kompleksan i nije vezan samo za jedan faktor, što dodatno pogoršava situaciju u BiH. Prema Živku, rješenje leži u promjeni fiskalne politike kako bi se olakšalo poslovanje i omogućilo rast plata u skladu s rastom cijena. Marin Bago, iz Udruženja zaštite potrošača Futura, smatra da je neophodna saradnja između države, poslodavaca i potrošača kako bi se riješio problem. “Porezne i fiskalne reforme su ključne za smanjenje doprinosa i omogućavanje većeg raspoloživog prihoda,” navodi Bago.

Međutim, Bago upozorava da BiH uvozi 80% hrane, što dodatno komplicira situaciju. On ističe da je važno ulagati u domaću proizvodnju hrane, kroz subvencije i poticanje stočarstva i voćarstva. Trenutne plate teško pokrivaju troškove života, pa građani uglavnom troše samo na osnovne potrebe, što ima štetan utjecaj na društvo u cjelini.

Iako je situacija izazovna, stručnjaci pozivaju na zajedničke napore vlasti, poslodavaca i potrošača kako bi se osiguralo olakšanje u inflatornom pritisku, stvaranje održive ekonomske politike i jačanje domaće proizvodnje.