Naslovnica Biznis Rastu cijene priključka na elektro-mrežu u RS, evo koliko sada iznose

Rastu cijene priključka na elektro-mrežu u RS, evo koliko sada iznose

Riječ je o povećanju cijene priključka kupca na mrežu, a ne cijene električne energije

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je 31.01.2024. godine donijela Rješenje o utvrđivanju naknade za priključenje objekata krajnjih kupaca na distributivnu mrežu.

Nove naknade za priključak su usvojene na osnovu zahtjeva svih pet operatora distributivnog sistema (ODS) u Republici Srpskoj („Elektrokrajina“ Banjaluka, „Elektro-Bijeljina“, „Elektro Doboj“, „Elektrodistribucija“ Pale i „Elektro-Hercegovina“ Trebinje) dostavljenih Regulatoru u decembru 2023. i januaru 2024. godine.

Podsjećamo da su ODS-ovi prvobitne zahtjeve za usklađivanje naknada za priključenje podnijeli još u avgustu 2023. godine zbog značajnog rasta troškova opreme, materijala i radova u proteklih 10 godina koliko su u primjeni bila dosadašnje naknade za priključenje (od oktobra 2013. godine).

Kako za BUKU kaže Predrag Klincov, stručni saradnik za komunikacije u „Elektrokrajini“ Banjaluka, prema detaljnim stručnim analizama, ukupni troškovi standardnih priključka na distributivnu mrežu u proteklih 10 godina primjene povećani su do 80 odsto u odnosu na iznos dosadašnjih naknada.

Drugim riječima, pojašnjava, operatori distributivnog sistema (ODS) su pri svakom priključku kupaca imali značajan finansijski gubitak.

Regulator je takav zahtjev ODS-ova odbacio uz obrazloženje da se naknade, po predmetnom pravilniku, mogu automatski korigovati u skladu sa zvaničnom inflacijom, na osnovu čega su ODS-ovi u decembru 2023. i januaru 2024. god. dostavili nove, korigovane zahtjeve u skladu sa zvaničnom inflacijom.

Na osnovu toga, Regulator je utvrdio nove iznose naknada koje su za standardni priključak u prosjeku veće za 28 odsto u odnosu na prethodne naknade.

“Primjera radi, nova naknada za pojedinačni monofazni nadzemni standardni priključak sa mjernim mjestom na stubu iznosi 605,58 KM bez PDV-a, dok je prethodna iznosila 472,36 KM bez PDV-a. Nova naknada za trofazni nadzemni standardni priključak na stubu iznosi 647,73 KM bez PDV-a, a prethodna je iznosila 504,82 KM bez PDV-a. Ukazujemo da su novi iznosi naknada za priključak i dalje značajno niži od stvarnih troškova ODS-ova za izvršenu uslugu, odnosno za 150 KM do 220 KM bez PDV-a za pomenute nadzemne priključke na stubu”, pojašnjava Klincov, napominjući takođe, da se jedinične cijene za izračunavanje dijela naknade za obezbjeđenje uslova za priključenje (KM/kWh) nisu mijenjale, odnosno da su ostale na istom nivou.