Naslovnica BiH Razmak između stolova dva metra, zabranjeno sjedenje za šankom

Razmak između stolova dva metra, zabranjeno sjedenje za šankom

Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo donijeli su procedure za ponašanje u ugostiteljskim objektima, javnom prevozu i stomatološkim ordinacijama, odnosno u onim djelatnostima za koje je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija.

Većina preporuka se odnosi na održavanje lične higijene, kao i dezinfekcije prostora i predmeta u objektima.

Što se tiče ugostiteljskih objekata donesena su i specifična uputstva. Tako razmak između stolova na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata mora biti najmanje dva metra i to računajući najbliže ivice stolova. Broj stolica za jednim stolom zavisiće od veličine stola, ali se mora osigurati da razmak između stolica bude jedan metar.

Udaljenost između stolova može biti i manja, ali u tom slučaju između takvih stolova ne smije biti nijedna stolica.

Preporučeno je i da se ne dozvoli pušenje cigareta na terasama i u baštama, jer se na taj način dodiruju lice i usta, a ostavljeni opušci mogu biti kontaminirani koronavirusom, što može predstavljati opasnost za uposlene.

Zabranjeno je sjedenje za šankom. Također, preporučeno je da se naplate računa vrše za stolovima, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi kod kasa.

Mušterije će biti obavezne nositi masku dok su u pokretu, kao što je ulazak, izlazak, odlazak u toalet i slično, dok u vrijeme kada sjede za stolom neće morati imati masku. Konobari će morati nositi maske, ali ne i rukavice, uz obaveznu čestu dezinfekciju ruku.

Preporučuje se i organizovanje radau dvije odvojene smjene, a u pauzi između smjena da se izvrši potpuna dezinfekcija objekta.

Također, ne preporučuje se samousluživanje u objektima u kojima se služi hrana. Escajg mora biti zamotan i donesen uz porudžbinu. Poslije svake mušterije se trebaju dezinfikovati sto, stolice, kao i pribor poput posuda za sol i slično.

Što ser tiče stomatoloških ordinacija, preporučuje se odlaganje intervencija koje izazivaju širenje kapljične infekcije, kao što je skidanje kamenca i slično, a prihvatati hitne slučajeve.

U toku rada s pacijentima, stomatolozima se preporučuje korištenje maski koje bolje prijanjaju za lice, vizira, odijela kapa i rukavica. Sva zaštitna odjeća (maske, kape, rukavice, odijela) se nakon svakog pacijenta trebaju bacati, a stolica dezinfikovati. Također, preporučuje se korištenje mašina koje izazivaju manje prskanje pljuvačke, odnosno sisaljki većeg volumena.Preporučuje se i asistencija medicinskih tehničara, kako bi se spriječilo širenje kapljične infekcije.

Preporučena je i vrsta dezificijensa za usta, koje pacijent treba koristiti prije zahvata, a koji postiže najbolje efekte.

Što se tiče uređaja koji se koriste na više pacijenata, nakon svake upotrebe potrebno ih je dizinfikovati alkoholom, a potom zamotati u posebnu foliju. U čekaonici razmak između stolica treba biti najmanje jedan metar, a u slučaju da neko dođe s pratnjom, pratilac treba izaći vani, osim u slučajevima kada se radi o djeci.

Također, prilikom prijema, pacijentu treba postaviti četiri pitanje i to da li ima povišenu temperaturu ili neki drugi simptom zaraze koronavirusom, da li je imao dodir sa zaraženom osobom, da li je imao dodira sa osobom koja je u izolaciji, da li je negdje putovao. Preporuka je da se, ako je samo jedan odgovor pozitivan, odgodi termin pregleda, odnosno intervencije. Preporučeno je i da se termini pacijentima zakazuju telefonom.