Marketing

Američko ministarstvo finansija danas je objavilo novi paket sankcija koji će biti žestok udar na finansije porodice Dodik.

Cijela porodica, s izuzetkom supruge Milorada Dodika – Snježane, već je pod individualnim sankcijama SAD, kao i privatne kompanije Igora i Gorice Dodik.

No, novi paket sankcije sad precizno udara na drugi mrežu kompanija s kojima porodica Dodik nema direktno ništa, ali indirektno glavnu riječ vodi Igor Dodik koji se nedavno i politički aktivirao i stranci oca SNSD-u.

Na početku obrazloženja sankcija navodi se kako su Dodik stariji i mlađi imenovali u vlast podobne osobe koje će budžetski novac pumpati u kompanije koje su povezane s njima. I to na novou RS i BiH.

U centru sankcija nalazi se Infinity International Group koja je vlasnik još pet drugih firmi.

Iako se Igod Dodik ne navodi u vlasničkim strukturama kompanija koje su pod sankcijama (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) – on se ističe kao ključna osoba koja se za sve pitala.

Tako se navodi kako je Dodik mlađu rješavao dugove određenih firmi u bankama u kojima ima veze, utjecao na kadrovsku politiku, ali i sve druge procese.

“Igor u konačnici upravlja finansijskim odlukama za mrežne firme, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje”, naveli su u obrazloženju.

Pored kompanija, na crnoj listi našli su se i Đorđe Đurić i Milenko Čičić koji su bili vlasnici ili direktori kompanija. Zanimljivo je da se navodi da je Čičić pomogao Igoru Dodiku da prebaci milione eura na offshore kompanije.