Naslovnica Top vijesti Reis Kavazović ponovo u ulozi političkog analitičara. Sad je ‘objasnio’ Trojki šta...

Reis Kavazović ponovo u ulozi političkog analitičara. Sad je ‘objasnio’ Trojki šta su crvene linije: Branit ćemo državu na najefikasniji način

Reisu-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ponovo je u ulozi političkog analitičara i komentatora.

Ovaj put je novinska agencije Islamske zajednice ničim izazvana medijima poslala komentar reisa Kavazovića na, kako su to naveli, javnu debatu o predstojećim procesima u BiH.

Reis Kavazović ustvari je komentirao mogućnosti donošenja zakona koji bi ‘umnogome mogli odrediti budućnost naše zemlje’.

“Ohrabruje nas svaka naznaka mogućeg napretka Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija, jer korist od toga može imati čitava država i svi građani. Istovremeno niko, ma ko bio, ne može u ime nas pristati na dogovor kojim će dovesti u pitanje budućnost ove države i suštinu naše državnosti. Niko, ma ko to bio, ne može naš glas, našu volju poništiti niti dovesti u pitanje našu kolektivnu odlučnost da štitimo i branimo državu i njene institucije na najefikasniji mogući način. Niko, ma ko to bio, ne može našu sigurnost dovesti u pitanje. Niko, ma ko to bio, ne može u razgovorima zanemarivati ono što Bosna i Hercegovina jeste, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, supremirana entitetima. Nikakav dogovor ne smije narušavati ove aksiome. Bošnjaci moraju imati garancije da im se genocid neće ponoviti i da se na svakom dijelu Bosne i Hercegovine osjećaju slobodno i zaštićeno“, kazao je reisul-ulema.

Onda je počeo pametovati strankama Trojke.

‘Pojasnio’ je da su onima koji su u vlasti povjerene tri kule da vode računa o njima, a to su državna imovina, zatim politička volja, odnosno jednako aktivno i pasivno biračko pravo svih građana, te jednaka prava za sve narode i građane koje štiti Ustavni sud.

Također, naveo je da je odredba Člana II stava 2. Ustava Bosne i Hercegovine jasna i da propisuje da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

Reis se nije zaustavio pa je ‘naglasio’ da „ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima i uloga i presude Evropskog suda za ljudska prava su jasne, a provedba njihovih riječi i duha bez truhlih kompromisa neophodna za revitalizaciju esencije Bosne i Hercegovine i jačanje njezine funkcionalne državnosti“.

“Neka se niko ne usuđuje, ma ko da je, da ove principe i povjerenje iznevjeri. Ovo su crvene linije za sve građane Bosne i Hercegovine opredijeljene prema njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu. Nema prostora za političke igre kojima bi se izigrala volja većine građana ove zemlje. Nema političke trgovine ili političkih manevara kojima se ovo može opravdati. Ovo se tiče svih nas! Svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno onih koji su doživjeli genocid i etničko čišćenje. Neka se niko ne zalijeće u tminu iz koje nema povratka i neka se ne igraju budućnošću svoga naroda i države“, kazao je reisul-ulema.

Onda se ‘zahvaalio’ prijateljima iz međunarodne zajednice na njihovoj podršci.

“Ali, u svakoj odluci pozicije i opozicije, medija i akademske zajednice, i u svakom istupu bilo koga od nas mora biti jasno iskazana odlučnost naše brige o sebi i o svojoj budućnosti. Svaki razgovor i dogovor mora polaziti i rezultirati jačanjem, a ne slabljenjem državnosti Bosne i Hercegovine. Takva svijest mora prije svega biti stalno prisutna kod nas i rukovoditi svaku našu riječ i djelo, svjedočiti našu nepokolebljivu posvećenost dobrobiti i budućnosti naše države i društva. Ne možemo se ponašati kao da je nekome stalo do ove države i njenih građana više od nas samih. Naročito Bošnjaci nemaju luksuz ponavljanja grešaka iz devedesetih“, poručio je reisul-ulema Kavazović.