Naslovnica Biznis Renaultova slovenska tvornica smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih

Renaultova slovenska tvornica smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih

Kriza poluvodiča još uvijek nije završena, a tržišni uvjeti su neizvjesni, rekli su u Revozu, Renaultovoj fabrici, dodavši da do kraja aprila očekuju smanjenje proizvodnje s 486 na 325 vozila dnevno.
Tvornica automobila Revoz iz slovenskog Novog Mesta, u vlasništvu francuskog Renaulta, potvrdila je da će zbog problema s nabavom poluvodiča i ostalim poteškoćama vezanim za pandemiju COVID-19 do kraja aprila ove godine dodatno smanjiti proizvodnju i broj zaposlenih, prenosi Hina.

Kriza poluvodiča još uvijek nije završena, a tržišni uvjeti su neizvjesni, rekli su u Revozu, dodavši da do kraja aprila očekuju smanjenje proizvodnje s 486 na 325 vozila dnevno.

Zbog toga će postati suvišno 450 radnih mjesta u proizvodnji, pa će se ubuduće proizvodnja odvijati samo samo u jednoj radnoj smjeni.

Počeli pregovori sa sociljanim partnerima
Uprava kompanije počela je razgovore sa socijalnim partnerima radi pripreme za prelazak proizvodnje s jedne i po smjene na jednu smjenu, što odgovara najavljenom smanjenju dnevne proizvodnje. Ta mjera će utjecati na oko 450 radnih mjesta, priopćio je proizvođač automobila Revoz.

Također se navodi da će kompanija pomoći zaposlenicima koji napuštaju radno mjesto, zajedno sa službom za zapošljavanje i partnerskim agencijama u pokušaju pronalaženja novog posla.

Revoz je prošle godine proizveo 95.797 vozila u teškim uvjetima krize snabdjevanja poluvodičima i problemima povezanih s posljedicama pandemije, što je 31 posto manje nego 2020. godine.