Naslovnica BiH REPUBLIKA SRPSKA Cijene goriva ponovo skočile, očekuju se nova poskupljenja roba i...

REPUBLIKA SRPSKA Cijene goriva ponovo skočile, očekuju se nova poskupljenja roba i usluga

14.12.2021., Slavonski Brod - Od jutros nove cijene goriva na svim benzinskim postajama u gradu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Prema pojedinim prognozama neizvjesno je kakve će biti cijene nafte na svjetskom tržištu. Moguća su i poskupljenja roba i usluga

U Republici Srpskoj narednih dana očekuje se novo poskupljenje goriva, i to u prosjeku od tri do pet feninga za benzin i dizel. U pojedinim regijama u ovom entitetu gorivo je već poskupjelo.
Prema pojedinim prognozama neizvjesno je kakve će biti cijene nafte na svjetskom tržištu. Moguća su i poskupljenja roba i usluga.

U 14 sati jučer je na pojedinim pumpama u Banjoj Luci došlo je do poskupljenja goriva, konkretno u prosjeku od 3 do 5 feninga po litri benzina i dizela. Ova poskupljenja očekuju se i u drugim dijelovima ovog entitetna narednih dana, zavisno od regije i distributera, javlja BHRT.

– Mi od 14 sati poskupljujemo i to je sa 2.29 ide se na 2.35, 2.36, a to se odnosi na najzastupljenije dizel i benzin 95,dalje prognoze mogu reći da su takve da više neće biti jeftinih energenata posebno ne fosilnih goriva, kaže Milovan Bajić, direktor preduzeća “Krajina petrol” Banja Luka.
Novo poskupljenje nakon skoka cijena električne energije za privredu u Republici Srpskoj dodatno će uticati na poslovanje prevoznika, kako u lokalnom, tako i u međunarodnom transportu robe i putnika.

Prevoznici su u nekoliko navrata tražili od Vijeća ministara da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznosi 1.10 KM po litri goriva, kako ova grana privrede ne bi bila potpuno uništena.

– Mi smo predložili da se našoj grani privrede pomogne tako da se država odrekne dijela akciza na gorivo isto onako kako je slučaj sa PDV-om kada imate ulaz, kaže Dejan Milić iz Udruženje saobraćaja i veza RS.

Iako je još na snazi Uredba Vlade RS o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, u resornom ministarstvu naveli su kako oni mogu samo malim dijelom uticati na ograničavanje cijena.

Prema njihovoj evidenciji, u proteklih 15 dana došlo je do poskupljenja svih naftnih derivata u RS-u, što se odrazilo nakon skoka od 8 dolara po barelu nafte na svjetskom tržištu u ovom trenutku u odnosu na period prije dvije sedmice.

– Mi možemo samo u jednom dijelu uticati i ograničiti maržu, a to smo i uradili, to je onaj dio od 8 feninga, tvrdi Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS.
Ono što je sigurno, posmatrajući prethodni period i divljanje cijena skoro svih roba i usluga, jeste da će i ovaj talas poskupljenja goriva pratiti poskupljenje u svim segmentima tržišta.