Naslovnica BiH SABNOR BiH Schmidtu: Može li se trg u Njemačkoj zvati po Hitleru?

SABNOR BiH Schmidtu: Može li se trg u Njemačkoj zvati po Hitleru?

Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini reagirao na jučerašnje otkrivanje biste četničkom vođi Draži Mihailoviću.
Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH) danas je pozvao bh. vlasti i novog visokog predstavnika međunarodne zajednice da reagiraju na jučerašnje otkrivanje biste u Bijeljini Draži Mihailoviću, četničkom vojskovođi iz Drugog svjetskog rata.

“Vijest da je u Bijeljini otkrivena bista osvjedočenog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Draže Mihailovića, na istoimenom trgu još jednom nas je uvjerila da neofašizam na našim prostorima postaje ideologija brojnih izabranih dužnosnika na raznim nivoima vlasti“, navodi se u reakciji.

Pobjednička strana
„Mi, članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, sljedbenici onih koji su bili na pobjedničkoj strani kao dio svjetske antifašističke koalicije 1945. godine, najoštrije osuđujemo svaku reviziju istorije i istorijskih činjenica i veličanje ratnih zločinaca kakav je bio Draža Mihailović, vođa četničkog pokreta.“

Iz SABNOR-a BiH od Tužilaštva i drugih pravosudnih organa traže da odmah reagiraju i sankcioniraju one koji stoje iza jučerašnje manifestacije u Bijeljini, a od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta traže da upotrijebi svoje ovlasti kako bi ovu, a i buduće aktivnosti ove vrste, sankcionirao i spriječio.

„U prilog tome pitamo ga javno da li je moguće u današnjoj Njemačkoj da neka lokalna zajednica svoj trg nazove po Adolfu Hitleru i na njemu otkrije njegovu bistu? Za nas, antifašiste Bosne i Hercegovine, između njih nema razlike jer su u toku četverogodišnjeg rata na prostoru Jugoslavije bili saborci i na najsvirepiji način ubijali nedužni narod.“

Legalni načini borbe
„Ako vlast i svi oni koji moraju reagovati na ovu i ovakve pojave ništa ne učine, ne ostaje nam ništa drugo do poziva građanima ove zemlje da se samoorganizuju i svoju sudbinu i sudbinu ove zemlje uzmu u svoje ruke, jer puno je legalnih načina borbe za slobodu, istinu i častan život“, navodi se na kraju saopćenja SABNOR-a BiH, uz poruku: „Šutnja i nedjelovanje predugo traje“.

Podsjetimo, u Bijeljini je jučer otkrivena spomen-bista četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću. Mjesto gdje je otkrivena bista je trg sa nazivom njegovog imena, a na kojem je i ranije postojala bista koju je prije nekoliko godina neko ukrao.