Naslovnica Top vijesti SAMO U BIH: SUD ODLUČIO DA LOGORAŠ MORA PLATITI “BORAVAK” U LOGORU...

SAMO U BIH: SUD ODLUČIO DA LOGORAŠ MORA PLATITI “BORAVAK” U LOGORU OD 14 MJESECI. CIJENA 3.520 KM

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda pokazuje i ovaj slučaj. Opštinski sud u Tuzli, po nalogu Opštinskog suda u Banjaluci donio je konačno rješenje da logoraš za provedenih 14 mjeseci u logoru Batkovići mora platiti 3.520 KM za vrijeme provedeno u logoru.

Logoraš mora platiti Republici Srpskoj novčani iznos a ako ne plati ide pljenidba.

Kroz logor Batkovići kod Bijeljine, od njegovog formiranja 1. aprila 1992. godine pa do zatvaranja u januaru 1996. godine, prošlo je oko 40-ak hiljada Bošnjaka, Hrvata, Roma piše Crna-Hronika.

Oko 80-ak je ubijeno u logoru ili prilikom kopanja rovova na prvim borbenim linijama u vrijeme agresije na BiH.

Logoraši su ogorčeni na rad pravosudnih institucija a ovaj sad slučaj je presedan kakvog u svijetu sigurno nema.

“Logoraš mora platiti 3.520 KM”

“Sad moram platiti 3.520 KM za vrijeme provedeno u logoru. To je matematički ako uzmemo 420 preteška dana, po danu to iznosi 8,40KM. Spavali smo u neuslovnim prostorima, na slami, bez grijanaj, bez prozora sa dvije kriške hljeba dnevno i sa svakodnenim premlaćivanjima.

Mogu reći da je 8,40 KM puno za jedan proveden dan u zločinačkim rukama. To ova sudinica u Tuzli koja je donijela ovo rješenje sigurno ne zna. Jer da zna, da sam u to vrijeme sa svojih 21. godinom imao svega 42 kilograda, možda i ne bi doinijela ovakvu presudu.” – rekao je logoraš koji mora platiti 3.520 KM.

Objavili i cjenovnik

“Znači to ovako izgleda.

Prenočište 2 KM
Dvije kriške hljeba 0,30 KM
Voda čaše dnevno 0,10 KM
To kad se sabere je ukupo 2,40 KM

A što se tiče degeneka mislim sudinice Sinanović da je preskup 6KM po jednom danu jer mene u to vrijeme sa 42 kg, iznemoglog, golog, bogos, izgladnjenog, mislim da me se moglo premlatiti za najviše 1,5 KM.

Žao mi je što niste na kraju ovog rješenja napisali: “Što nisi gledao kako da i tebe ubiju, pa sad ne bi plaćao ništa” – napisao je ogorčeni logoraš.