Naslovnica Globus Satelit “bez kontrole” danas pada na Zemlju: Koliki je rizik za ljude...

Satelit “bez kontrole” danas pada na Zemlju: Koliki je rizik za ljude i gdje će pasti?

Evropska svemirska agencija, ali i druge svemirske agencije širom svijeta, s posebnom pozornošću prate satelit European Remote Sensing 2 ( ERS-2 ). Radi se o evropskom satelitu koji je u Zemljinu orbitu lansiran još 1995. godine. Misija ERS-2 završila je 2011. kada je ESA odlučila deorbitirati satelit, umjesto da ga ostavi u orbiti. Time će se uvelike smanjiti njegov potencijalni dugoročni utjecaj na svemirski okoliš.

 

Naime, kako pojašnjavaju iz ESA, što duže neaktivni satelit provede u orbiti, to je veći rizik od sudara s drugim satelitima ili komadima svemirskog otpada. Deorbitiranje je smanjilo vrijeme koje je ERS-2 ostao u orbiti nakon završetka svoje misije s više od 100 godina, na manje od 15.

 

Inače, radi se o satelitu koji je težak otprilike 3 tone i ima procijenjenu masu sličnu ostalim svemirskim ostacima koji ponovno ulaze u Zemljinu atmosferu svakih sedam dana.

 

Prema posljednjim podacima koje je objavila ESA, očekuje se da bi ERS-2 trebao ući u Zemljinu atmosferu 21. februara u večernjim satima. S obzirom na to da je zbog nepredvidljivosti solarne aktivnosti, koja može promijeniti gustoću Zemljine atmosfere i tako utjecati na sam satelit, ESA pažljivo prati njegovo kretanje i objavljuje svakih nekoliko sati procijenjeno vrijeme ulaska u atmosferu, prenosi ZIMO.

 

Očekuje se da će se satelit raspasti na visini od oko 80 kilometara iznad Zemljine površine, a većina fragmenata će izgorjeti u atmosferi. Ipak, neki bi fragmenti mogli dospjeti do površine planeta, ali neće sadržavati nikakve štetne tvari i, kako procjenjuju iz ESA, najvjerojatnije će pasti u okean.

 

Podsjećaju kako je rizik za ljude vrlo je nizak. Naime, prema dosadašnjim podaccima, godišnji rizik da pojedinac bude ozlijeđen svemirskim otpadom iznosi ispod 1 naprema 100 milijardi.

 

Astronomi i astronomi amateri, s posebnom će pozornošću promatrati ulazak ERS-2 u Zemljinu atmosferu, jer će raspadanje samog satelita, biti vidljivo teleskopom.