Schmidt: Svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje

Marketing

Imam na raspolaganju sve instrumente kako bih osigurao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje, rekao je u intervjuu za BHRT visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Govorio je i o dokumentu na kojem radi vlast u Republici Srpskoj pod nazivom “Sporazum o reguliranju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

“Radi se o ozbiljnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukoliko bi se išlo sa ovim ne vidim da FBIH na bilo koji način namjerava raditi na ovome”, rekao je on i dodao:

“Ovdje se ne radi o FBiH nego se radi o državi i to je ono što je definisano Dejtonskim sporazumom. Ukoliko ne bude nikakvih reakcije ljudi bi izgubili povjernje u mirovni sporazum.

Čuo sam da još uvijek nije jasno u RS i NSRS šta zapravo sa ovim žele uraditi. Ako traže moju preporuku to je da ne idu u nikakvo razdruživanj, separaciju ili slično.

To bi značilo nove granice, pomjeranje stanovništva na nova mjesta, i to bi izazvalo novi konflikt”, naglasio je Schmidt.

Možda je bolje da se vratimo temama poput evropskih integracija i temama koje pripadaju 19 stoljeću, rekao je on.

Nakon komunikea PIC-a prije dvije sedmice vidjeli ste da je Međunarodna zajednica spremna reagirati, i drago mi je da je PIC naglasio da ja imam sve instrumente na raspolaganju i da ja imam sve instrumentem napominje Schmisdt.

“Neću dozvoliti razdruživanje ove zemlje i to je moj mandat.

Nemam neke nove podatke, ali na osnovu onoga što imam, znam da u svim anketama, i među svim građanima nema razlike u mišljenju, oni žele živjeti u miru i blagostanju u ovoj zemlji i regionu”, rekao je visoki predstavnik za BHRT

Naglasio je da imamo jedinstvenu priliku u BIH da se okrenemo putu u Evropsku uniju.

“Ako vidim da imamo blokade u funkcionalnosti zemlje ja i Međunarodna zajednica možemo reagovati samo u korist građana. Ja sam tu da podsjetim političke elite da moraju djelovati i biti odgovorni za ono što se dešava”, poručio je on.