Naslovnica Top vijesti SDA-ova vlast u ZDK smijenila Nezavisni odbor i ‘sakrila’ upozorenje Ambasade SAD....

SDA-ova vlast u ZDK smijenila Nezavisni odbor i ‘sakrila’ upozorenje Ambasade SAD. Opozicija iznenađenja: Iz medija smo saznali…

Iako je ambasador Murphy uputio dopis i, između ostalih, zastupnicima u ovoj skupštini, oni ga nisu vidjeli

Na sjednici Skupštine ZDK od 30. januara aktuelna većina koja vlada ovim kantonom ekspresnom brzinom razriješila je tri člana Nezavisnog odbora za imenovanje policijskog komesara te u istom ritmu imenovala nova tri člana.

Pod ubjeđenjem da joj to može proći, upustila se u taj poduhvat, očekujući da će sve proći glatko.

Opozicija je ukazivala tad na kršenje procedure, ali vladajuća većina ostala je gluha i nijema. Sve do sinoć kad je obznanjeno da je Michael Murphy, ambasador SAD u BiH, još početkom februara reagirao, pobunio se i uputio dopis pomenutoj skupštini da to ne smije da radi.

“Nezavisnom odboru povjerena je važna funkcija u profesionalnom poslovanju Zeničko-dobojske policije i zahtijeva najviši strepen povjerenja javnosti. Imenovanje nezavisnih članova odbora na ‘kratkoročne’ mandate koji ne podliježu standardnim procedurama transparentnosti i zaslugama značajno je odstupanje od ustaljene prakse koje će potkopati povjerenje javnosti”, poručio je, između ostalog, Murphy, a onda i potcrtao da se odluka Skupštine od 30. januara čini kao nastavak nepoštivanja temeljnih načela dobrog upravljanja.

“Na sjednici Skupštine kad su smijenjena tri člana Nezavisnog odbora koja, između ostalog, bira i komesara, te kad je odmah uslijedilo i imenovanje nova tri člana Nezavisnog odbora prekršena je procedura, jer je prije imenovanja trebao da se provede javni konkurs. Dakle, sve je to provela Komisija za izbor i imenovanje”, kazala je za Raport Behija Kulović, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK.

Napomenula je da su na toj sjednici upozoravali na kršenje procedura te da se aktuelna vlast oglušila na to. Izglasala je i smjenu starih i imenovanje novih članova Odbora i to je tada tako završeno.

Nezavisni odbor je nezakonito imenovan i na tome je stalo.

Iako je ambasador Murphy uputio dopis i, između ostalih, zastupnicima u ovoj skupštini, oni ga nisu vidjeli. Sve do danas. Neko se dobro pobrinuo da dopis upućen svima u Skupštini ZDK ne stigne do svih, samo do odabranih.

“Mi smo sinoć iz medija saznali da je Michael Murphy, američki ambasador u BiH, 8. februara uputio upozorenje predsjedavajućem Skupštine, premijeru, Vladi ZDK te svim zastupnicima, međutim, nama taj dopis nije bio dostupan, dakle, služba nam to nije proslijedila sve do danas, kad smo opet to problematizirali na sjednici Skupštine i nakon tih naših diskusija, stručna služba nam je proslijedila i dopis ambasadora Murphyja, a i odgovor predsjedavajućeg Huskića”, govori sagovornica Raporta.

Kulović na kraju objašnjava kakve su procedure u ovom slučaju i na koji način su prekršene.

“Kada je u pitanju Nezavisni odbor, onda se raspiše javni konkurs za sve one koji se žele prijaviti. Međutim, Komisija za izbor i imenovanje, dakle, skupštinsko tijelo, smijenilo je i bez javnog poziva imenovalo nove članove, a onda je taj njihov prijedlog došao na dnevni red Skupštine, pri čemu, ponavljam, taj prijedlog Komisije, bez provedenog javnog poziva, podržala je aktuelna većina, a mi iz opozicije smo bili protiv”, kaže Kulović za Raport.

Dakle, dodaje, “ovdje se očito radi o politizaciji, a mi iz opozicije, prvenstveno Naša stranka, između ostalog, zalaže se za depolitizaciju sudstva i policije”.