Naslovnica Top vijesti SDS-u zabranjeno učešće na lokalnim izborima

SDS-u zabranjeno učešće na lokalnim izborima

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije donesena je odluka da kojom je odbijeno učešće SDS-a na lokalnim izborima.

Podsjećamo, oni su pod sankcijama SAD-a, zbog čega su im zatvoreni bankovni računi, a podnijeli su prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara, što je na kraju i bilo sporno.

– Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka – rekli su iz CIK-a te dodali:

– Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun na trećem licu. Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu – navedeno je.

Miličević ranije najavio tužbu
Prilikom prijave na izbore, predsjednik stranke Milan Miličević je rekao kako SDS nije zabranjena partija.

“SDS nije zabranjena politička partija. SDS jeste partija koja je 20 godina na OFAC listi, ali nijedna banka dosad nije imala problem što imamo otvoren račun niti smo imali problem sa CIK-om kod ovjere za izbore”, naglasio je Miličević.

On je naveo da 100.000 stanovnika Republike Srpske daje povjerenje SDS-u, te da bi uskraćivanjem prava ovjere svi oni izgubili pravo da se izjasne, što bi bio udar na osnovna politička prava izjašnjavanja građana, saopšteno je iz SDS-a.

“Kad bi se to desilo pripremili smo se da putem tužbi prema CIK-u možemo ići dotle da se čak ponište i rezultati takvih izbora”, napomenuo je prije nekoliko dana Miličević.