Naslovnica Visoko Šetalište “Ada”- Počinioci isti ili slični

Šetalište “Ada”- Počinioci isti ili slični

Šetalište Ada, najljepši dio između KTK i mosta kod gradskog parka opet je bilo na meti neodgovornih pojedinaca. Meta opet ista. Betonske žardinjere sa ogradom i zasađenim cvijećem. Prije par mjeseci počinjen sličan vandalski čin, a vinovnici maloljetne osobe otkriveni i sankcionisani. Pripadnici PS Visoko su izvršili uviđaj i uskoro će u javnost izaći sa informacijom da li se radi o istoj grupi maloljetnika koja je ranije već identificirana i sankcionisana.

Visočani a i brojni turisti rezignirani, razočarani i pomalo zbunjeni. Jedni u čudu kako videonadzor sa obližnjih objekata nije otkrio počinioce, a drugi sa pojašnjenjem da dukserice i kapuljače u noćnim satima otežavaju identifikaciju.

Iz JKP “Gradska groblja” koji su popravili veći dio štete nakon prvog vandalizma, opet apeluju da se vinovnici kazne, a građane mole da prijave ovakve slučajeve kako bi policija mogla reagirati na vrijeme.

Nažalost strada i mobilijar na dječijim igralištima, od podloge do elemenata za igru.

Ni počinioci nisu naivni jer biraju tačno slabije pokrivene lokalitete između dvije nadzorne kamere.

U brojnim komentarima koji su pristigli, predlaže se zamjena žardinjera ogradom koja bi štitila razigranu djecu da sa šetališta ne skliznu niz obaloutvrdu u korito rijeke Bosne.

Nered koji nažalost i dalje nije uklonjen česta je meta turističkih fotoaparata koji iz obližnjeg restorana sa doručka, ručka ili večere šalju ne baš lijepu visočku turističku razglednicu u svijet.

Nešto se rješavati mora i to što prije. PS Visoko također bi trebala u javnost izaći sa detaljnijom informacijom i eventualnim rješenjima kako da se ove vrste vandalizma spriječe.