Naslovnica Top vijesti SIGURAN SAMO BAKIR, ALI I… Cure imena s listi SDA – nema...

SIGURAN SAMO BAKIR, ALI I… Cure imena s listi SDA – nema mjesta za ‘ćutologe’: Veteranima rekli ‘zbogom’, a Sebiji Izetbegović…

Proces formiranja izbornih listi u svim strankama privodi se kraju.

Jedan je to od najvažnijih i najtežih procesa u toku izborne godine, a tu na vidjelo izlaze strategije stranaka ali i pozicije članova u partijskoj hijerahriji.

Često pozicija na listi govori mnogo o tome kako ko kotira u stranci, a izostanak nečijeg imena uglavnom se tumači kao politička poruka.

Politicki.ba objavio je sinoć imena koja bi se trebala naći na listama SDA.

Portal se poziva na više izvora – okivrno su liste postavljene, ali još uvijek je sve podložno promjenama, osim toga da će Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, biti kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema trenutnom stanju, listu državnog parlamenta trebali bi predvoditi ili Bisera Turković, aktuelna zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH ili Adnan Efendić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu.

Sebija Izetbegović, supruga predsjednika Izetbegovića, direktorica KCUS-a i bivša poslanica Federalnog parlamenta, bit će na poziciji 2.

Zanimljivo je, piše ovaj portal, što kako sada stvari stoje, na listama SDA za državni parlament neće biti nekih od starih kadrova ove partije.

Tako se ne očekuje da se na glasačkim listićima nađu imena poput Adila Osmanovića i Safeta Softića.

Radi se o dvojici veterana SDA, koji su ranije uživali veliki ugled unutar stranke, a sam Osmanović je i zamjenik predsjednika.

Međutim, posljednjih mjeseci se protiv njih vodi kampanja od strane botova SDA koji su ih prozvali ‘ćutolozima’.

I sam Izetbegović je preuzeo taj narativ pa je često na skupovima govorio o ‘ćutolozima’, nikoga ne imenujuću te prepuštajući to botovima i propagandistima.

Osmanoviću i Softiću zamjera se to što nisu agilni na društvenim mrežama i što ne staju žustro u odbranu bračnog para Izetbegović, kako to npr. čine Haris Zahiragić, Mahir Dević ili Faruk Kapidžić.

Zato će njih trojica biti u vrhu sarajevske kantonalne liste SDA.