Naslovnica Top vijesti SIPA u akciji “Zip” uhapsila devet osoba: Privremeno oduzeta veća količina novca,...

SIPA u akciji “Zip” uhapsila devet osoba: Privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona…

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su u sklopu operativne akcije “Zip” na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Slobode je lišeno devet lica nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

“Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport“ usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija”, navodi se u zvaničnom saopćenju SIPA-e.

Operativna akcija “Zip” provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krijumčarenje lica”, “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona, te uz operativnu podršku Europola.

Takođe, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 lica državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište.