Naslovnica Sport Skandal na Igrama: “Ovo je parodija, svijetu smo trebali predstaviti novu disciplinu”

Skandal na Igrama: “Ovo je parodija, svijetu smo trebali predstaviti novu disciplinu”

Natjecanje mješovitih ekipa u skijaškim skokovima u Pekingu neće ostati u pamćenju samo po tome što je bilo prvo takve vrste u olimpijskoj povijesti, već i po potpunom kaosu izazvanom diskvalifikacijama čak pet djevojaka.

Na pobjedi Slovenaca nema ni najmanje mrlje, oni trenutno imaju takav sastav da bi sve osim njihova trijumfa bila istinska senzacija, prenose “Sportske novosti”.

Pomeli konkurenciju
Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj i Peter Prevc pomeli su konkurenciju i zasluženo slavili, ali ono što se događalo iza njihovih leđa izazvalo je lavinu reakcija.

Zbog neispravnih dresova diskvalificirano je čak pet skakačica – Njemica Katharina Althaus, Japanka Sara Takanashi, Austrijanka Daniela Iraschko-Stolz i Norvežanke Anna Odine Stroem i Silje Opseth.

Njihove su reprezentacije time praktički ispale iz borbe za medalje iako se Japan, predvođen novim olimpijskim pobjednikom Ryoyuom Kobayashijem, ozbiljno približio postolju, no ipak je ostao korak prekratak. Upravo zato je ova situacija najteže pala Sari Takanashi koja je doživjela potpuni slom.
Nije mogla zaustaviti suze nakon drugog skoka, svjesna da bi bez njezine diskvalifikacije u prvoj seriji Japan na kraju osvojio srebro.
Dosad neviđenu strogoću kontrolora odjeće najbolje su iskoristile reprezentacije Rusije i Kanade koje su se sasvim neočekivano našle na postolju uz Sloveniju. Naravno, Rusi i Kanađani nisu imali ni najmanje prigovora na rad, ali ostali…

Bolno za takmičare
“Ovo je ludo! Diskvalificirane su profesionalne skakačice koje pobjeđuju u Svjetskom kupu. Katharina je u istom odijelu skakala na pojedinačnom natjecanju i tada je sve bilo u redu. Kako se ovo moglo dogoditi – ludovao je u prijenosu na Eurosportu Stefan Horngacher, glavni trener njemačke muške reprezentacije.

U šoku je bio i direktor norveške reprezentacije Clas Brede Braathen.
“Nemam riječi. Ovo je jako bolno za sportaše. Trebali smo svijetu predstaviti novu disciplinu, a onda se dogodi nešto ovakvo. Ovo je tužan dan za naš sport”.

Norveška skakačica Silje Opseth rekla je za norveške medije da kontrolori opreme nisu slijedili uobičajene procedure za mjerenje dresova, kao što to čine.
“Ne znam što bih rekla. Mjerili su potpuno drugačije i koristili su novi postupak. Rekli su nam da kod mjerenja stanemo u drugačijem položaju nego inače. Šokirana sam. Ne razumijem što se dogodilo, stojim ovdje s velikim upitnicima, kao i svi koji su gledali natjecanje”.

Olimpijska pobjednica iz Pjongčanga Maren Lundby poručila je da je sretna što je nema u Pekingu i što nije morala sudjelovati u nečemu ovakvom.