Naslovnica BiH SKANDAL S DEBEVCEM PRERASTA U MEGAAFERU. OVO ŠTO SE DEŠAVA JE TEK...

SKANDAL S DEBEVCEM PRERASTA U MEGAAFERU. OVO ŠTO SE DEŠAVA JE TEK VRH LEDENOG BRIJEGA: ŠTA KRIJE NJEGOV ‘TAJNI’ APARTMAN U MALAGI?

Prema svemu sudeći afera ‘Prisluškivanje’ u kojoj su uhapšeni suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica, mogla bi prerasti u megaaferu kakva do sada nije viđena u BiH piše Raport.ba.

Naime, prema informacijama koje smo objavili, Tužilaštvo BiH je proširilo istragu protiv ovog dvojca koji je prvobitno bio osumnjičen za nelegalni prisluškivanje sudija i uposlenika Tužilaštva BiH.

Je li pomogao Mamiću?
Debevec se sumnjiči za zloupotrebu položaja u smislu zloupotrebe sudačkog CMS-a preko kojeg se određuje koje sudije će suditi u predmetima, ali i za visoku korupciju. Tačnije – pogodovanje optuženicima za materijalnu korist. Tu se ističe uglavnom ime bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

U tom smislu, kako je Raportu potvrđeno, u Tužilaštvu BiH saslušan je biznismen Ljiljanko Palac koji je navodno bio spona između Mamića i Debevca.

Kao kontakti koji su Debevca nagrađivali spominje se i hercegovačka kompanija Kramar, a u ranijim prijavama koje su slate Tužilaštvu BiH, spominjao se u automobil Mercedes A klase, koji je u posjedu njegove šire rodbine, a kupljen je u autokući ‘Lijanović’.

No, ono što ukazuje na to da je ovo tek vrh ledenog brijega jeste Raportov podatak da Tužilaštvo BiH još nije ni dobilo informacije koje će se dobiti vještačenjem Debevcovih mobilnih telefona, posebno onog trećeg kojeg je krio.

U suštini, pitanje koje se postavlja šta se u njemu može pronaći, ako se zna da je Debevec taj telefon pokušao prokrijumčariti iz zgrade SIPA-e preko advokatice Vasvije Vidović.

Istražitelji su sinoć po nalogu Tužilaštva BiH ponovo pretresali Debevcov stan, tražeći ‘poklone’ koje je navodno dobivao, ali – to nije jedina adresa na kojoj bi se moglo tražiti.

Ono što bi dodatno moglo biti zanimljivo jeste je li Debevec krio određene dokumente ili ‘poklone’ koje je dobivao, a za kojima Tužilaštvo traga, u svom apartmanu u Malagi, Španija.

Naime, Raport je prije nekoliko godina prvi otkrio i objavio da Ranko Debevec posjeduje imovinu u Španiji kao i da ima državljanstvo ove države, a da niti jedno od toga nije prijavio nadležnim u VSTV-u.

U Španiji, Debevec je koristio dodatak imenu Kaveson, pa se tako u dokumentima navodi kao Ranko Debevec Kaveson.

Imovina u Španiji
Raport je tad objavio i šta sve Debevec ima u Španiji.

A to je, apartman površine 99m2 koji se nalazi u mjestu Torremolinos, kupljen 1999. godine, katastarske vrijednosti 75.682,71 eura i parking mjesta površine 12m2 mjestu Torremolinos kupljeno 2016. godine, katastarske vrijednosti 1.379,77 eura.

Debevec ima i vozačku dozvolu u Španiji, kao i bankovni račun.

S obzirom na to da je Debevec krio ovu svoju imovinu i identitet u Španiji, a kasnije se pravdao da nije znao da je trebao to prijaviti, pitanje je šta je krio?

Bilo bi zanimljivo ako će Tužilaštvo BiH putem međunarodno pravne pomoći zatražiti dozvolu za pretres Debevcevog apartmana.