Naslovnica Magazin SKANDAL U MOSTARU: PROPAST POZORIŠNE PREDSTAVE POD UTJECAJEM POLITIKE I NAPADA

SKANDAL U MOSTARU: PROPAST POZORIŠNE PREDSTAVE POD UTJECAJEM POLITIKE I NAPADA

Pozorišna predstava “Oslobođeni Mostar”, koja je trebala biti postavljena po motivima knjige “14. februar ‘45” autora Dragana Markovine, izazvala je skandal i raskol među umjetnicima u Mostaru, što je rezultiralo potpunim propadanjem predstave pred najavljeni datum premijere krajem februara.

Predstava, koja je trebala biti rezultat koprodukcije Narodnog pozorišta Mostar, Pozorišta lutaka u Mostaru i Mostarskog teatra mladih, počela je sa radom 11. januara pod redateljskom palicom Zlatka Pakovića. Međutim, već u fazi priprema pojavili su se nesporazumi i razlike u viđenju sadržaja i smisla predstave.

Autor knjige, Dragan Markovina, izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji je redatelj Paković postavio predstavu, tvrdeći da tekst ne odražava duh romana. Markovina je istakao da je napisao roman s ciljem pomirenja i razgovora o značajnom datumu oslobođenja Mostara, ali je bio razočaran izmjenama i dodacima koje je redatelj unio u tekst predstave.

Osim toga, redatelj Paković je dopisao drugi čin predstave koji se fokusirao na savremene teme, poput odnosa islama i žene, što nije bilo u skladu s duhom romana i nije dogovoreno s autorom.

Situacija je dodatno eskalirala nakon što je direktor Mostarskog teatra mladih, Sead Đulić, postao meta verbalnog napada od strane scenskog radnika Narodnog pozorišta Mostar. Đulić je izjavio da je bio izložen uvredama i prijetnjama zbog svojih stavova o predstavi.

Nakon svega, redatelj Paković je objavio da mu je predstava zabranjena zbog političkih pritisaka, što je naišlo na osporavanje od strane Markovine, koji je istakao da ne želi da se predstava izvodi u tom obliku i da se njegovo ime koristi kao pokriće za nešto s čim se ne slaže.

Ova situacija izazvala je mnoge komentare i osude u javnosti, postavljajući pitanje razloga za propadanje predstave o Mostaru. Čitav slučaj dodatno je podstakao raspravu o umetničkoj slobodi i političkim pritiscima u kulturi.