Naslovnica Top vijesti Slavni bokser Kličko razočaran odlukom Njemačke da zabrani isporuku oružja Ukrajini

Slavni bokser Kličko razočaran odlukom Njemačke da zabrani isporuku oružja Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izrazio je veliko razočarenje odlukom Njemačke da zabrani isporuku oružja Ukrajini i insistiranjem na gasovodu “Sjeverni tok 2”, javlja Tanjug.

“To je nepružanje pomoći i izdaja prijatelja u jednoj dramatičnoj situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi”, rekao je Kličko za dnevnik Bild.

Istakao je da se mnogi pitanju da li je njemačka vlada na strani slobode ili agresora.

On je poručio da su sada potrebni jasni signali iz najvažnije zemlje Evrope.

Ukrajina želi biti slobodna zemlja
Prema njegovim riječima, Njemačka bi trebalo da se pobrine da lobisti, kao što je bivši njemački kancelar Gerhard Sroeder dobiju zakonsku zabranu da dalje rade za ruski režim.

To bi, smatra, bile sankcije koje bi mnoge zaboljele.

Rekao je da Ukrajina želi samo da bude nezavisna, demokratska i slobodarska država.

“Za to smo 2014. demonstrirali na Majdanu mjesecima. Zato ćemo se dalje boriti i nećemo nikoga napadati, već samo braniti zemlju”, zaključio je Kličko.

Ukrajina “razočarana” ponašanjem Njemačke
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je da je njegova zemlja razočarana time što su vlasti Njemačke odbile da joj prodaju oružje, javlja Anadolija.

Kuleba je na Twitteru komentirao i kritikovao nedavne izjave njemačkog premijera Olafa Scholza i šefice njemačke diplomacije Annalene Baerbock koji se protive prodaji naoružanja i odbrambene opreme Ukrajini.

“Njemačka nas je razočarala”, napisao je Kuleba i dodao da je jedinstvo Zapada naspram Rusije sada važnije nego ikada.

Trenutne izjave njemačkih čelnika su razočaravajuće
Ističući kako su neophodni zajednički napori u obuzdavanju Rusije, Kuleba je kazao da njemački partneri moraju prestati potkopavati to jedinstvo i poticati Vladimira Putina na novu ofenzivu na Ukrajinu.

Kuleba je istaknuo kako je zahvalan na podršci koju Njemačka pruža Ukrajini od 2014. godine i na njenim diplomatskim inicijativama u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

“Međutim, trenutne izjave čelnika njemačke su razočaravajuće i u suprotnosti su s tom podrškom i naporima”, naveo je Kuleba.