Marketing

Finansijski gubici, poskupljenja struje i najave zaduženja. Iz zgrade Elektroprivrede BiH posljednjih godinu dana za građane i društvo stižu samo negativne vijesti. Tokom prošle godine napravljen je gubitak od čak 331 milion maraka. Da li ćemo od države koja izvozi električnu energiju postati zemlja koja je ovisna o drugima?

Od firme s viškovima do “gubitaša”

Nekada je Elektroprivreda BiH imala viškove proizvedene struje čak 2000 gigavatsati, a prošle godine samo 52 gigavatsata. Rudnici su proizveli skoro dva miliona tona manje nego 2009. godine. Zbog toga je Rudnik Zenica zatvoren. Jedan od poteza uprave je i poskupljenje struje za 10%.

”Pakao eto šta jer kad ode struja ode sve. Znala sam da će ono što su nam dali tokom zime da će nam naplatiti”; ”Najlakše preko naroda, to je najkraće rečeno. Kao u feudalizmu: uzmi od raje”.

No, direktor Elektroprivrede smatra da je to nužno obzirom na rast drugih cijena koje su se odrazile na rashode ovog preduzeća.

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede BiH:

”Usklađivanje cijena i kada bude provedeno je prihod 2,3%, to ne rješava problem od 331 milion gubitka. Mi se moramo okrenuti poslu i rješavati. To nisu silni milioni koji će EP BiH zaraditi, to je samo usklađivanje sa ulaznim troškovima. Da se to radilo prije nas po 1 ili 2% mi bi sada bili u boljoj situaciji”.

U Rudniku Gračanica biće fotonaponska elektrana, u Banovićima i Brezi solarna

Rudnici moraju biti samoodrživi, kaže Buljubašić, te proizvoditi dovoljne količine uglja. Rješenjem se smatraju i obnovljivi izvori energije. Tako će u dugoročnoj strategiji ulaganja na nekadašnjem odlagalištu Rudnika uglja Gračanica biti izgrađena fotonaponska elektrana, dok će na odlagalištu kopa rudnika Banovići biti uspostavljena solarna elektrana, kao i na odlagalištu rudnika Breza. Uprava Elektroprivrede smatra da ništa ne može bez hidroelektrana. To će ići mnogo teže, obzirom na društveni otpor.

Igor Gavran, ekonomski analitičar:

”Problem je što je smanjena proizvodnja električne energije, što su se oslanjali na izvoz preko posrednika ne trgujući direktno čime neki posrednici ostvaruju enormnu dobit a EP BiH je propušta. Umjesto rješavanja unutrašnjih problema da se naprimjer registruju za direktan izvoz i da novac ostane kod njih, oni su teret prebacili na potrošače”.

Negativan efekat tek slijedi, a analitičari smatraju da će mnogi iskoristiti priliku da neosnovano podignu ostale cijene. Posljedice će trpiti i proizvođači hrane u BiH.

Umjesto egzodusa iz Elektroprivrede se nadaju konsolidaciji. Ogroman finansijski gubitak posljedica je dugogodišnjeg ignorisanja problema u sastavu Koncerna, pa je ukupan akumulirani gubitak rudnika preko milijardu maraka. Od zemlje izvoznice električne energije, sada kupujemo struju kako bi se nadomjestio nedostatak uglja.