Naslovnica Biznis Šljiva okupila više od 300 proizvođača

Šljiva okupila više od 300 proizvođača

GRADAČAC – U Gradačcu je danas otvoren 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”, na kojem učestvuje više od 300 izlagača iz pet zemalja

Proizvođači imaju priliku da predstave svoje proizvode te ostvare nove kontakte i saradnju.

Kako su kazali organizatori, kroz organizaciju sajamske manifestacije i široko partnerstvo želi se pozitivno uticati na privredni razvoj i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, na povećanje konkurentnosti privrednog sektora, na bolje međusobno povezivanje privrednih subjekata, na intenziviranje promocije privrede, na privlačenje ulaganja, kao i na stvaranje jasne spoznaje o vlastitim snagama i privrednim vrijednostima. Dani šljive su jedan od strateških prioriteta privrednog razvoja grada Gradačca.

Gradačački sajam je, osim privredna, i turistička manifestacija, kazali su iz ove lokalne zajednice.

“Četiri sajamska dana prati zanimljiv kulturno-zabavni program, koji okuplja mnoštvo gostiju iz cijele BiH. Uloga struke u razvoju sajma je od velikog značaja, na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ove godine novina je da imamo podsajamsku manifestaciju, a riječ je o 5. Međunarodnom sajmu pčelarstva, na kojem će naši pčelari predstaviti najkvalitetnije medove koji su nastali na najljepšim ravnicama i planinama”, rekao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice grada Gradačca.

Osim proizvođača šljive te drugog voća, ali i povrća, tu su još i proizvođači mesa, meda, gljiva, čajeva, kolača i drugih slastica, poljoprivrednih mašina, itd. Među njima svoje domaće proizvode od šljive i drugog voća je izložio i Mehmedalija Omić iz Srebrenika.

“Ova godina je bila loša, suša, a i od mraza je stradalo dosta voća. Jabuka treba da bude kvalitetnija, a skroz je kisela. Ali došao sam na sajam. Na sajmove redovno idem u cijeloj regiji i širim poznanstva. Mogu ja živjeti bez sajma, ali, eto, dođem”, priča Omić. Dok su ostali uglavnom izložili svježe voće i povrće, Sead Huskić iz Gradačca odlučio se za prezentaciju suhe šljive.

“Ova godina je bila solidna, suša se pokazala u svemu. Ja proizvodim stenli i čačanku te nešto mađarice i požegače. Sušenu šljivu je najteže praviti, ali bi bilo dobro da se više radi na njoj i da se iskoristi. Ja sam planirao tonu šljive osušiti, ali malo su problem pušnice koje su zagašene”, priča Huskić.

Sajam je otvorio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Gradačački sajam trajaće do 27. avgusta ove godine, a ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, pa je tako na jezeru Hazna planirana i “Gastro avlija”, u kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako nastaju određeni proizvodi od šljive.