Naslovnica BiH Socijaldemokrate Crne Gore pozvale premijera Crne Gore da objasni veze sa sinom...

Socijaldemokrate Crne Gore pozvale premijera Crne Gore da objasni veze sa sinom predsjednika Republike Srpske

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) pozvale su danas premijera Milojka Spajića (Pokret Evropa sad) da objasni veze sa sinom predsjednika Republike Srpske Igorom Dodikom, koji je, kako su naveli, na američkoj crnoj listi. Igor Dodik je u ponedjeljak javno saopštio na mreži “X” da je bio od pomoći Spajiću u razvoju stranačke infrastrukture za Pokret Evropa sad (PES).

Iz PES-a su nas, nakon upita za komentar povodom izjave Igora Dodika, uputili na kabinet premijera, pa odgovore očekujemo.

Na izjavu Igora Dodika od ponedjeljka nije bilo reakcija i komentara crnogorskih zvaničnika, osim Socijaldemokrata koje su danas zatražile objašnjenje.

– Spajić je dužan da crnogorskoj javnosti objasni prirodu odnosa koje ima sa porodicom Dodik, te kako je i na koji način mlađi Dodik pomogao u jačanju partijske infrastrukture pokreta Evropa sad – navedeno je u saopštenju SD-a.

Socijaldemokrate naglašavaju da je naročito je problem ako je ta pomoć finansijske prirode, kako se to može zaključiti iz saopštenja Igora Dodika.

Spajić bi trebalo, ukoliko tvrdnje mlađeg Dodika nisu tačne, da prekine sa ćutanjem i javnosti precizno objasni šta je sve podrazumijevala pomoć iz Republike Srpske – poručile su juče Socijaldemokrate.

Igor Dodik je napisao na mreži „X“ i da im se Spajić divio i dolazio u Banjaluku kako bi „podržao Dan RS“.

– Milojko Spajić, sa kojim sam imao jako korektan odnos, pomagao mu da digne stranačku infrastrukturu, a koji je dolazio u Banjaluku da podrži Dan RS i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon (Gabrijela) Eskobara – dobio je amneziju i izjavio kako je Dan RS neustavan, napisao je Igor Dodik u ponedjeljak na društvenoj mreži „X“.

Napisao je i da je u Spajićevom slučaju riječ o „potpunom gubitku identiteta i stavova za koje se zalagao“.

– Kada tobom rukovode dvije strane ambasade, a ne narod, sigurno se neće dobro završiti. Raduje me činjenica da nama niko ne upravlja kao sa Crnom Gorom, dodao je Igor Dodik.

Premijer Milojko Spajić je 11. januara kazao je da to što niko od predstavnika Vlade nije išao na proslavu Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neustavnim najbolje pokazuje kakav je stav izvršne vlasti po tom pitanju.

– Parlamentarci su negdje direktno birani od naroda i ne možete da zabranite bilo kome da se ponaša na bilo koji način. Naravno, definitivno neko ponašanje koje je možda bilo u prošlosti karakteristično za opoziciju nije uvijek dobro da se nastavi kada ste u vlasti. Mislim da definitivno trebamo kao država mnogo da se uozbiljimo i da napravomo jedan strateški pristup šta je stvarno bitno za nas. Mislim da je za naše građane najbitnije da se fokusiramo na ekonomiju, na evropski put i na vladavinu prava”, kazao je Spajić na pres konferenciji u Vili Gorica nakon susreta sa premijerm Irske Leom Varadkarom, komentarišući odlazak predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u Banjaluku.

U izjavi Igora Dodika nije precizirano na koji način je pomagao Spajiću. Prema crnogorskom Zakonu o finansiraju političkih partija, zabranjene su donacije iz inostranstva.

U članu 33 tog zakonana je navedeno da je političkim subjektima zabranjeno primanje materijalne, finansijske pomoći i nenovčanih priloga od: drugih država, privrednih društava i pravnih lica van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koja nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i organizacija, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću. Takođe, piše i da se politički subjekti ne mogu se zaduživati kod fizičkih lica.

Osim Igora Dodika, što je ranije objavio crnogorski dnevni list Pobjeda, u formiranje PES-a bio je uključen i biznismen Veljko Kuštrov. Riječ je o privredniku porijeklom iz Trebinja koji ima registrovanu firmu „Frontier advisory“. Glavna djelatnost ove firme, prema podacima sa APIF, je „savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje“.