Naslovnica Top vijesti Spektakl u Visokom. Na jednom mjestu Đoković, Nurkić, Divac…

Spektakl u Visokom. Na jednom mjestu Đoković, Nurkić, Divac…

Novak Đoković, Vlade Divac i regionalne NBA zvijezde okupit će se na jednom mjestu. Turnir u basketu 3×3 sa humanitarnim karakterom održat će se ovog ljeta u Visokom, izjavio je za Nova.rs Semir Osmanagić.Da li Bosanske piramide i njihova okolina imaju blagotvorno dejstvo po tijelo i duh, kako jedni vjeruju, ili je sve obmana, što drugi smatraju, ovaj put nije najvažnije.

Osmanagić je došao na ideju da s najvećim sportistima regiona, aktivnim i bivšim asovima, napravi turnir za pomoć djeci bez roditeljskog staranja.

Osnivač fondacije “Arheološki park – Bosanska piramida Sunca” ugostio je prošle godine i Novaka Đokovića, i Vladu Divca, pa je dobio pravi sportski vjetar u leđa za nove akcije.

– Hoćemo u avgustu da organizujemo humanitarni turnir u basketu 3×3. Taj sport postaje jedan od najpopularnijih, ekipa Srbije je bila i svjetski prvak. Već pravimo teren po FIBA standardima, 15 puta 11 metara sa adekvatnom podlogom. Ideja nam je da pozovemo regionalne NBA košarkaše kao što su Jokić, oba Bogdanovića, Vučević, Nurkić, pa Teodosića, Musu, i one penzionisane poput Divca, Rađe, Kukoča… Ne znamo ko će biti dostupan sredinom avgusta, ali ko god da dođe, ako ih bude petoro-šestoro od 30 pozvanih, bit ćemo jako zadovoljni – rekao je Osmanagić.Osmanagić vjeruje da će moći ugostiti i Novaka Đokovića, i to po povratku sa Olimpijskih igara, jer su u planu termini oko 10., 11. i 12. avgusta.

– Turnir će biti izrazito humanitarnog karaktera i hoćemo prve godine da pozovemo djecu bez roditeljskog staranja iz domova u BiH i Banjoj Luci, sve o našem trošku. Kao da im to bude jedna ekskurzija od tri dana kod nas. To su djeca koja nemaju ono što je najvažnije – roditeljsku ljubav. Na trenutak bismo pokušali našom pažnjom nadomjestiti to. Provet ćemo ih kroz naše piramide Sunca i Mjeseca, tunele Ravne, da osjete arheološki i energetski značaj, da vide naš prelijepi park Ravne 2. Kad se djeca nađu u prilici da se druže i slikaju sa takvim sportskim velikanima, to će pamtiti čivat život – rekao je Osmanagić.

Ne želi da se zadrži samo na tome, već ima daleko veće planove.

– Želimo da to postane tradicionalan turnir, da nam svake godine dolaze djeca iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Podgorice, Skoplja, Ljubljane… Da to bude regionalni događaj koji će nas spajati na lijep način – dodao je.