Marketing

Uoči kongresa SDA, koji je najavljen za 14. oktobar, u ovoj stranci traje žestoka borba na terenu oko predlaganja i izbora delegata koji će imati pravo tajnog glasanja, njih gotovo 1.300, za novog predsjednika i rukovodstvo stranke.

Kadrovi u lokalnim organizacijama SDA lojalni Bakiru Izetbegoviću čine sve da onemoguće kandidaturu Šemsudina Mehmedovića, kako bi osigurali Izetbegoviću lagodnu poziciju na kongresu na kojem bi bio jedini kandidat i ostao još četiri godine na čelu najveće bošnjačke stranke, tvrdi Avaz u novom tekstu.

 

Kao što je Avaz ranije pisao, prošle sedmice je iz SDA procurio dokument u kojem svih šest predsjednika regionalnih odbora SDA u RS pružaju podršku Bakiru Izetbegoviću uoči stranačkog kongresa, na šta je reagirao Šemsudin Mehmedović, potencijalni protivkandidat Izetbegoviću, kazavši da se radi o falsifikatu i da uopće nisu održani nikakvi sastanci u ovim organizacijama na kojima bi se mogle donijeti takve odluke.

– Neko je falsifikatom podrške Regionalnih odbora SDA iz RS, pokušao da obmane SDA članstvo i prikaže apsolutnu podršku Bakiru Izetbegović, što samo po sebi govori o želji pojedinaca iz krila Izetbegovića da opstanu još koji mandat na muci čestitih članova SDA. Nema straha, ovo je pitanje biti ili ne biti za BiH, i za budućnost stranke – kazao je Mehmedović za Avaz.

Nakon što je proteklih mjeseci Izetbegović, uvodeći povjereništva posmjenjivao desetine odbora za koje je vrh SDA imao indicije da bi mogli poslati na kongres delegate koji će glasati za Mehmedovića, zbog sve očitije paranoje od mogućeg poraza sada pokušava na sve načine, namjernim proceduralnim greškama pa i kršenjem statuta SDA obezvrijediti, odgoditi, pa čak i otkazati kongres.

 

Prema informacijama Avaza, Gradski odbor SDA Bihać neće uopće učestvovati na najavljenom Kongresu iz nekoliko razloga. Predsjednik GO SDA Bihać Emir Šabić koji na to mjesto nije biran već ga je Izetbegović dekretom postavio, blokirao je izbor delegata za kongres, iako je jučer bio krajnji propisan rok da tu procedure provede.

Iz straha da predloženi, odnosno izabrani delegati na kongresu daju podršku Mehmedoviću, jer sam Šabić u svom GO nema većinu za donošenje odluka pa tako i za biranje delegata, ili pak po nalogu centrale da svjesno krši procedure, svojim neučešćem na kongresu ova organizacija će napraviti dosad neviđeni presedan.

Već uveliko se priča, posebno unutar Mehmedovićevog tima u kojem se nalaze brojni političari iz SDA, da su posljednji Izetbegovićevi potezi zapravo priprema za otkazivanje kongresa.

Za događaje u Bihaću optužuju Šemsudina Dedića poznatog u ovoj stranci kao “ćutolog”, inače Izetbegovićevog operativca za Krajinu koji na terenu “zavrće ruke” prijeteći odmazdom svima koji pošalju “nesigurne” delegate među koje je svrstao i ratnog komandanta Hamdiju Abdića Tigra, prošlogodišnjeg kandidata SDA za gradonačelnika Bihaća.

Podsjećamo, Glavni odbor SDA na sjednici krajem avgusta donio je odluku o raspisivanju izbora na svim nivoima u ovoj stranci, a istovremeno i odluku o održavanju redovnog kongresa na kojem će se birati novi predsjednik.

Rok za predlaganje kandidata za lidera najveće bošnjačke stranke je 25. septembar, nakon čega će kandidatsku listu sačiniti Izborna komisija SDA. Prema informacijama do kojih je došao Avaz, Mehmedović je već osigurao podršku od 20 općinskih /gradskih odbora, a prema izbornim propisima SDA bilo je potrebno minimalno 15.