Naslovnica Globus Što su toplinske kupole koje izazivaju velike vrućine i požare u Europi?

Što su toplinske kupole koje izazivaju velike vrućine i požare u Europi?

Toplinske kupole postale su redovit vremenski fenomen. Cijele regije se suočavaju sa sve većom vrućinom i požarima.

Požari su proteklih dana buktali u Turskoj, Grčkoj i Italiji, a temperature su se penjale i do 47 stupnjeva Celzijevih. Rekordno visoke temperature u lipnju su zabilježene i u Sjevernoj Americi, a u SAD-u i Kanadi umrlo je više od stotinu ljudi.

Uzrok oba ova ekstremna vremenska događaja na različitim kontinentima su toplinske kupole.

Što je toplinska kupola?
Toplinska kupola je, najjednostavnije rečeno, planina toplog zraka koju su strujanja zraka u gornjem dijelu atmosfere zarobila na jednom mjestu. Drugim riječima, to je povezani sustav niskog i visokog tlaka koji se zadržava nad regijom. U konkretnom slučaju, greben visokog tlaka, koji je toplinska kupola, zarobljen je iznad sjeverozapadnog Pacifika.
Na velikom prostoru se danima, nekad i tjednima, zadržava područje visokog tlaka. Poput poklopca na loncu, on zadržava vrući zrak ispod i može izazvati toplinske valove s temparaturama znatno iznad normalnih.

Toplinska kupola nastaje kada se vrući zrak širi okomito u atmosferu, a zatim visoki tlak odozgo, jer nema gdje drugo otići, gura taj topli zrak prema dolje. Kako topli zrak tone, tako se komprimira i zagrijava zadržavajući sve više topline ispod. Tlo ispod njega se također zagrijava i gubi vlagu, a na taj način se stvaraju uvjeti idealni za požar. Kupola visokog tlaka gura oblake oko sebe i tako još više zadržava toplinu.

Vjetrovi obično mogu “pomicati” područje visokog tlaka, ali kako se kupola proteže visoko u atmosferu, sustav visokog tlaka postaje vrlo spor, gotovo nepomičan.

Što je uzrok europske toplotne kupole?
Glasnogovornik Met Officea Stephen Dixon rekao je za Sky News da je “mlazni tok se preko zapadne Europe proširio na jug i u sjeveroistočnu Europu te da se na taj način stvorio greben u jugoistočnoj Europi”.

“Unutar grebena zrak je iz dana u dan postajao topliji”, rekao je Dixon.

Topli zrak iz saharskog oblaka prašine također je pridonio temperaturama toplijim od uobičajenih.

Visok tlak spomenutog grebena i saharski topli zrak koji je neko vrijeme ostao ‘zaglavljen’ nad jugoistočnom Europom, održavali su temperature od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih iznad prosjeka.

Jesu li toplinske kupole rijetke pojave?
Toplinske kupole uobičajene su u umjerenim zonama, ali postaju sve intenzivnije i redovitije u područjima u kojima nije uobičajena takva toplina. Znanstvenici iz američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) otkrili su da je glavni okidač pojave toplinskih kupola snažna promjena temperature oceana tijekom prethodne zime.

Znanstvenici NOAA-e rekli su da je to poput bazena kad je grijač uključen: Temperature brzo rastu u područjima koja okružuju mlaznice grijača, dok je ostatku bazena potrebno duže zagrijavanje, prenosi MSN. Oni kažu i da su temperature zapadnog Pacifika porasle u posljednjih nekoliko desetljeća u usporedbi s istočnim Pacifikom, “stvarajući snažne razlike u temperaturi – ili razlike u tlaku koje pokreće vjetar – preko cijelog oceana zimi”.

Ta razlika u temperaturi uzrokuje konvekciju više toplog zraka koju zagrijava površina oceana i koja se onda diže iznad zapadnog Pacifika, smanjujući konvekciju iznad središnjeg i istočnog Pacifika.

Prevladavajući vjetrovi pokreću vrući zrak prema istoku, prema SAD-u, dok mlazni tok “zarobljava” zrak i nosi ga prema kopnu gdje će potonuti i tako uzrokovati toplinski val.

U Europi su temperature vode visoke, osobito u baltičkoj regiji gdje su više od 6 stupnjeva Celzijevih iznad normale.

Atlantski ocean oko Velike Britanije i Irske bio je oko 2 – 4 stupnja Celzijeva iznad norme krajem srpnja.

Ipak, MSN piše da najviše zabrinjava Mediteran, koji je ionako topliji od ostalih europskih mora, s temperaturom mora gotovo 3 stupnja Celzijeva iznad dugogodišnjeg prosjeka.