Naslovnica Top vijesti Štrajk radnika RiTE Ugljevik: Nikome nećemo dozvoliti da nosi ugalj ispred naše...

Štrajk radnika RiTE Ugljevik: Nikome nećemo dozvoliti da nosi ugalj ispred naše kuće, da dimnjak rudnika bude hladan, a radnici bez plata

Ovo je priča gdje stati ne smijemo, ovo je samo početak naše borbe. I neka se stide svi oni koji danas nisu došli da podrže ovaj skup,jer su ucijenjeni”, poručio je Dragan Babić dugogodišnji radnik RiTE Ugljevik.

Vlada RS je 2013. godine donijela Rješenje o dodjeli koncesije firmi “Comsar Energy RS” za detaljna geološka istraživanja, kako bi se sagradio novi blok Termoelektrane.

Pompezno najavljivana gradnja trećeg bloka „Ugljevik III“ ostala je mrtvo slovo na papiru. A osim što gradnja nikada nije započeta, pričinjene su ogromne štete mještanima okolnih sela čija su imanja obuhvaćena eksproprijacijom za potrebe proširenja kopa rudnika uglja.

“Ovo je samo još jedna u nizu posljedica nakon dodjele koncesije na zemljište Rašidu Serdarovu. Ljetos nismo imali struje ni vode po nekoliko dana” priča nam 70-togodišnja Đuka Ostojić.

Zbog izvođenja površinskih radova na lokaciji Ugljevik Istok 1 i Istok 2. uništeni su i putevi.

“Postoji linija razgraničenja izmeu eksploatacionog polja koje koristi RiTE Ugljevik i eksploatacionog polja koje treba da koristi kompanija “Comsar Energy”. mi smo na tom dijelu koje je pripalo Rašidu Serdarovu i sad smo ni na nebu ni na zemlji. Situacija je katastrofalna “, kaže za BUKU Božidar Mihajlović mještanin Ugljevik Sela.

Štrajk upozorenja

Sindikat radnika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik održali su jutros ispred upravne zgrade jednočasovni štrajk upozorenja zbog odluke da se firmi Comsar Energy RS Rašida Serdarova odobri eksploatacija uglja na kopu “Ugljevik istok 2”.

Okupljeni radnici jasno su poručili da neće dozvoliti privatnim firmama bogaćenje i eksploataciju prirodnih bogatstava.

“Ovo je pljačka Trećeg rajha. Uzeli su nam koncesiju, za šta? Džaba. Nikome nećemo dozvoliti da nosi ugalj ispred naše kuće,a da dimnjak rudnika bude hladan,a radnici bez plata.Ovo je priča gdje stati ne smijemo, ovo je samo početak naše borbe. I neka se stide svi oni koji danas nisu došli da podrže ovaj skup,jer su ucijenjeni”, poručio je Dragan Babić dugogodišnji radnik RiTE Ugljevik.

Obraćajući se okupljenima, direktor RiTe Ugljevik Diko Cvijetinović poručio je da će uprava ovog preduzeća sve učiniti kako bi ono imalo nesmetan rad.

“Uprava je nakon prvih sastanaka sa našim radnicima donijela odluku da se obratimo Vladi RS-a i nađemo rješenje. Pored investicija koje smo tražili , mi kao uprava smo tražili i da se obezbijede dovoljne količine uglja kako bi RiTE mogla nesmetano da radi do kraja svog vijeka. Svi znamo da je koncesija data 2013. godine i da je to u nadležnosti Vlade RS i Komisije za koncesije”, poručio je Cvijetinović.

“Do gradnje trećeg bloka nikada nije došlo, a sada su se pojavile informacije, kako treba da uđu treća lica koja treba da vrše eksproprijaciju uglja u “Istok2” ,kaže Boban Benović predsjednik Sindikata radnika RiTe Ugljevik. “Mi sutra imamo sutra sa resornim ministrom, upravom matičnog preduzeća i našom upravom sastanak ,kao i predstavnicima lokalne zajednice i tu ćemo zauzeti naš stav i nećemo odustati od naših zahtjeva”,poručuje Benović.

Sastanak će biti održan sutra, u 11.00h u zgradi Vlade RS.

Vlada RS: “Koncesionar nije dobio odobrenje za ekploataciju”

Ranije, 14. februara održan je sastanak ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića sa predstavnicima uprave Elektroprivrede RS i termoelektrane Ugljevik, nakon čega je poručeno da koncesionar nije dobio odobrenje za eksploataciju

“Koncesionar nije dobio odobrenje za ekploataciju, tako da eksploatacija ne može početi. Da bi mogao vršiti eksploataciju, koncesionar mora da ima prethodno odobrenu projektnu dokumentaciju i da ima adekvatnu dozvolu za eksploataciju, što u ovom trenutku nije slučaj “, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Od Opštine Ugljevik radnici traže zakazivanje hitne tematske sjednice , a od nadležnih u Vladi RS, i sutrašnjeg sastanka očekuju da se iznađe zajedničko rješenje za osiguravanje neophodnih količina uglja ,ćime bi se time garantovao opstanak ovog preduzeća. Posebno, navode, kada se uzme u obzir da je RiTE Ugljevik mora Slovencima da isplati 130 miliona KM na ime neisporučene električne energije za poslednjih 12 godina

Računi stižu na naplatu

RiTe Ugljevik izgubila je spor sa “Elektrogospodarstvom Slovenije” težak oko 130 miliona KM, odnosno 67 miliona evra. Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od juna 2011. godine pa do donošenja odluke.

Presuđenih 67 miliona evra “Elektriprivreda Republike Srpske” će platiti iz svojih sredstava u 14 polugodišnjih rata, sa kamatnom stopom od jedan odsto.

No, osim što će morati vratiti dug težak 67 miliona evra, RiTE Ugljevik će Slovencima morati isporučivati jednu trećinu električne energije sve dok bude radila termoelektrana.

Spor trajao 10 godina

Sudski spor dve strane počeo je 2014. Nakon što je

Slovenački EGS-RI je 2014. godine pokrenuo dva arbitražna postupka: Prvi protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova – ICSID u Vašingtonu sa tužbenim zahtjevom od 770 miliona evra i drugi pred Arbitražnim vijećem u Beogradu za odštetu od 695,1 miliona evra.