Marketing

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu SNSD-a i potvrdio odluku Centralne izborne komisije (CIK), prenosi Istraga.ba.

Stranka Milorada Dodika ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ova pozicija će biti popunjena žrijebanjem između SNSD-a i PDP-a.

Ova odluka može imati značajan uticaj na političku dinamiku u BiH. Ukoliko žrijebanje bude u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolni paket u Domu naroda PS BiH, što znači da bi aktuelni saziv Vijeća ministara BiH mogao biti smijenjen bez glasova SNSD-a i HDZ-a.

Podsjetimo, Narodna skupština RS bira pet delegata u Klubu Srba Doma naroda PS BiH. S obzirom na način odlučivanja u Domu naroda PS BiH, najmanje dvoje od petero delegata iz Kluba Srba moralo bi podržati određenu odluku da bi ona bila usvojena. SNSD je nastojao dobiti četiri delegata u Klubu Srba kako bi imao kontrolni mehanizam prilikom donošenja odluka na nivou BiH.

Prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS proglasila je nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a. Nakon žalbe CIK-u i nekoliko sudskih procesa, Sud BiH je konačno potvrdio odluku CIK-a da je listić važeći, što je rezultiralo ovim konačnim ishodom.

Uskoro će biti održano žrijebanje koje će odlučiti koji od dva preostala kandidata, SNSD ili PDP, dobija četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH. Ukoliko PDP dobije ovog delegata, SNSD će izgubiti kontrolu u ovom ključnom domu Parlamentarne skupštine BiH.