Marketing

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf sastala se, tokom radne posjete Zeničko-dobojskom kantonu, sa premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.
Premijer Pivić je informisao ambasadoricu Lagerlöf o aktivnostima Vlade, od njene prve posjete tom kantonu krajem februara ove godine. Fokusirao se na aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije.

Naveo je da su u međuvremenu objavljena dva elektronska registra (registar imenovanih lica i registar zaposlenih u javnom sektoru), u proceduri je donošenje zakona o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, a Vlada radi i na kadrovskom i materijalnom jačanju Ureda za borbu protiv korupcije.

Također je informirao švedsku ambasadoricu da je Skupština ZDK, u martu ove godine, održala tematsku sjednicu o porodičnom nasilju i nasilju nad ženama.

Ambasadorica Lagerlöf je pozdravila aktivnosti Vlade u oblasti borbe protiv korupcije. Zahvalila je što je taj kanton tematizirao problem porodičnog nasilja, koji je globalni problem i zbog čega je u fokusu države Švedske. Naglasila je da je Ambasada Švedske otvorena i spremna da, zajedno sa institucijama tog kantona, realizira aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.

Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Švedske. Premijer Pivić je istakao da Vlada ZDK želi biti servis privredi te pozvao investitore iz Švedske da iskoriste komparativne prednosti i svoje investicije realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Ambasadorica Lagerlöf i premijer, kao i ministri, razgovarali su i o poboljšanju uslova za širenje biznisa na teritoriji tog kantona – saopštila je Press služba ZDK.