Naslovnica Globus ŠVICARSKI LIST TVRDI: Xi Jinping ne dolazi u Srbiju s prijateljskim namjerama

ŠVICARSKI LIST TVRDI: Xi Jinping ne dolazi u Srbiju s prijateljskim namjerama

Dnevnik navodi da će se Xi sresti upravo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su „zastupnici proruskog Putinovskog tabora u Evropi“.

Plan posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Evropi na prvi pogled može da iznenadi, ali to što je za stanice posjete uz Francusku izabrao baš Srbiju i Mađarsku pokazuje da je ruta iz kineske perspektive jako vješto izabrana, piše švicarski dnevnik Tages-Anzeiger.

„Režim u Pekingu zna gdje su linije razdora u Evropi i koristi putovanje da još više produbi taj jaz“, piše dnevnik, uz konstataciju da Xi u Evropu nije došao sa prijateljskim namjerama.

Dnevnik navodi da će se Xi sresti upravo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su „zastupnici proruskog Putinovskog tabora u Evropi“.

Posjeta Beogradu podudara se, podsjeća dnevnik, sa 25. godišnjicom bombardovanja kineske ambasade u glavnom gradu Srbije tokom vazdušnih udara NATO, za koje je zapadna alijansa uvijek tvrdila da je bila greška.

„Međutim, Xi Jinping će nastup na toj 25. godišnjici vješto iskoristiti da podvuče narativ o agresivnoj zapadnoj alijansi“, piše Tages-Anzeiger.

U Budimpešti će Xi-ja dočekati 8. maja, na 20. godišnjicu ulaska Mađarske u Evropsku uniju. „Ta zemlja se u međuvremenu pretvorila u centar ruskih, a i kineskih interesa“, piše list.

On će u Pečuju najaviti izgradnju velike kineske fabrike automobila, „taman na vrijeme da zaobiđe kaznene carine Evropske komisije zbog poplave električnih automobila iz Kine“.

Dnevnik konstatuje da je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno u Pekingu „obradovao kineskog moćnika“ izjavom da je Tajvan unutrašnje kinesko pitanje i da Evropa ne smije da dopusti da je SAD uvuku u sukob, a i svojim zahtjevima za većom strateškom autonomijom Evrope.

„Sve što slabi transatlantsku vezu Amerikanaca i Evropljana je u interesu Kine“, piše švajcarski dnevnik.

„Gost iz Kine ne dolazi sa prijateljskim namjerama“ u Evropu, zaključuje list.