Tabuti s ostacima žrtava genocida u Srebrenici prebačeni u vozila kojima će biti ispraćeni u Potočare

Marketing

U Gradskim grobljima Visoko danas su obavljene i posljednje pripreme pred sutrašnji ispraćaj 14 posmrtnih ostatak žrtava genocida u Srebrenici. Tabuti sa pronađenim ostacima žrtava su prebačeni u vozila kojima će sutra u 10:00 sati iz Visokog krenuti put vječnog smiraja u Potočarima.

– Kolona će iz Visokog ići kao i prethodnih godina ustaljenom rutom, a planirana su zaustavljanja u Ilijašu, Vogošći, te u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH, nakon čega će se vozila uputiti prema Potočarima. Ovu priliku koristim da pozovem sve Visočane i ljude iz drugih gradova da se i ove godine okupe u što većem broju na ispraćaju i na dostojanstven način isprate nevine žrtve stradale u genocidu u Srebrenici. – kazao nam je direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, Dženan Šabanović.
Ove godine je identificirano 14 osoba koje će biti ukopane u Potočarima. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku.
Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Ove godine zajedno će biti ukopani i braća Efendić, Hasib i Ćamil.