Marketing

Poslovni partner bivšeg načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, tajno je uređivao dva luksuzna stana u zgradi kod pijace Markale, a konačni izgled odobravala je načelnikova najbliža saradnica, Alma Destanović. Hadžibajrić i Destanović trenutno su pod suđenjem za nezakonito izdavanje građevinske dozvole za izgradnju ove zgrade.

Izgradnja poslovno-stambene zgrade “Amko Komerc” kod pijace Markale još nije bila završena kada je Elmedin Karišik, samoproglašeni čuvar imovine tadašnjeg načelnika Hadžibajrića, odlučio urediti dva skupocjena stana na posljednjem spratu. Karišik je informaciju o vlasnicima stanova zadržao u tajnosti, čak i od arhitekte kojeg je angažovao za uređenje interijera.

Zejd Kobilica, mladi sarajevski arhitekta i vlasnik agencije “Studio Mrav”, ispričao je istražiteljima Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) da ga je Karišik doveo u zgradu “Amko Komerc” kako bi vidio dva stana na petom spratu zgrade. Kobilica je pokušao saznati ko je vlasnik stanova, ali tu informaciju nije mogao dobiti ni od Karišika niti od šefa gradilišta Hameda Lošića.

Karišik je sredinom 2022. godine potpisao predugovor o kupovini jednog od dva stana sa Muamerom Aletom, vlasnikom “Amko Komerca”, za 400.000 KM. Iako je Karišik platio polovinu sume, stan nije uknjižen na njegovo ime.

Tužilaštvo sumnja da je jedan od stanova trebao pripasti Almi Destanović, načelnikovoj bliskoj saradnici koja je potpisala odobrenje za gradnju ovog objekta. Kobilica je istražiteljima otkrio da je ideje uređenja stanova odobravala upravo Destanović, iako je posao izrade platio “Amko Komerc”.

Suđenje Hadžibajriću, njegovom sinu Seidu, Karišiku i Destanović za teške oblike korupcije počelo je pred Općinskim sudom u Sarajevu. Optuženi su za omogućavanje protivpravne koristi preduzeću “Amko Komerc” kroz nezakonito izdavanje dozvola i preknjižavanje zemljišta.

Istraga Tužilaštva pokazala je da je Općina Stari Grad nezakonito preknjižavala tuđu zemlju i izdavala dozvole za objekat koji nije bio ucrtan u urbanistički projekat. Hadžibajrićeva administracija provodila je harmonizaciju zemljišnih knjiga, brišući stvarne korisnike i preknjižavajući zemlju na Općinu.

Gradnja stambeno-poslovne zgrade završena je 2023. godine, a stanovi na posljednjem spratu, s balkonom i pogledom na Trebević, najatraktivniji su. Kobilica je izjavio da je Destanović odobravala projekt uređenja stanova, a bivši vozač Hadžibajrića svjedočio je o njenom interesu za stanove u zgradi “Amko Komerc”.

Hadžibajrić je trenutno u pritvoru, dok je Destanović u kućnom pritvoru. Karišik i Hadžibajrić mlađi pušteni su na slobodu uz ograničenje kretanja, ali su ponovo uhapšeni zbog sumnje u nova krivična djela.

Kantonalni sud u Sarajevu blokirao je pet nekretnina u vlasništvu Hadžibajrića, Karišika i povezanih preduzeća, uključujući zgradu sa četiri stana kod parka Hastahana, apartman u Hrvatskoj i stanove u Sarajevu. Nekretnine su stavljene pod upravu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.